Connect with us

Форекс

Топ 5 акции со најголем пораст на вредноста во месец март

Објавено

на

Македонската берза го објави месечниот статистички билтен за месец март 2021 година.

Вкупниот промет е намален во однос на претходниот месец за виски 45,52 проценти, но тоа не ги спречи дел од компаниите кои котираат на берзата да забележат висок пораст на вредноста на своите акции.

Компанија која забележа највисок пораст на вредноста на своите акции е Интерпромет АД Тетово. Просечната цена на акциите на оваа компанија во месец март изнесувала 4.500,00 денари, додека во февруари просечната цена изнесувала 1.500,00 денари, што значи бележи пораст на вредноста за огромни 200,00%.

На второто место се најдоа акциите на Скопски Пазар АД Скопје кои ја зголемија вредноста за 26,60 проценти односно достигнаа просечна цена од 6.330,00 денари. На трето место по пораст на вредноста на акциите се најде Фустеларко Борец Битола, чиишто акции ја зголемија вредноста за 25,00 проценти односно достигнаа просечна цена од 1.500,00 денари.

Пораст забележаа и акциите на Лотарија на Македонија Скопје и Либерти АД Скопје кои ја зголемија вредноста на своите акции за 25,00 проценти односно 13,64%, соодветно.

Целосниот месечен статистички билтен за март 2021 година можете да го погледнете на следниов линк.

Форекс

Кои акции на Македонска берза беа најинтересни за инвеститорите во март?

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонската берза за периодот 01.03.-31.03.2021 година вкупниот промет изнесува 757.514.703 денари и е значително намален за високи 45,52% во однос на претходниот месец февруари. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Македонска берза повторно го продолжи бесплатното користење на eTrader за инвеститорите

Објавено

на

Одборот на директори на Македонска берза, на седницата одржана на 26.03.2021 година, одлучи продуктот на Берзата за т.н. електронско тргување преку Интернет (eTrader), што им е достапен на инвеститорите преку нивните брокери и којшто овозможува далечинско тргување на Берзата, да продолжи да се користи БЕСПЛАТНО заклучно со 30.06.2021 година. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Фудбалските клубови и берзата – голеада на терен не значи и заработка на берзата!?

Објавено

на

Сите се согласуваме дека фудбалот е најважната споредна работа во светот, а голем процент од вљубениците во фудбалската игра ќе тврдат дека најважни се всушност парите. (more…)

Продолжи со читање
Популарно