Connect with us

Форекс

Топ 5 акции со најголем пораст на вредноста во месец мај

Објавено

на

Македонската берза го објави месечниот статистички билтен за месец мај 2020 година.

Иако, вкупниот промет е значително намален во однос на претходниот месец за високи 36,99 проценти, имаше компании кои забележаа висок пораст на вредноста на своите акции.

Компанија која забележа највисок пораст на вредноста на своите акции е РЖ Економика Скопје. Просечната цена на акциите на оваа компанија во месец мај изнесувала 68,00 денари, додека во април просечната цена изнесувала 48,00 денари, што значи бележи пораст на вредноста за високи 41,67%.

На второто место се најдоа акциите на Фершпед АД Скопје кои ја зголемија вредноста за 11,30 проценти односно достигнаа просечна цена од 59.500,00 денари. На трето место по пораст на вредноста на акциите се најде Фустеларко Борец АД Битола, чиишто акции ја зголемија вредноста за 11,11 проценти односно достигнаа просечна цена од 1.200,00 денари.

Пораст забележаа и банкарските акции на УНИБанка Скопје и Стопанска банка АД – Скопје кои ја зголемија вредноста на своите акции за 6,44 проценти односно 6,15%, соодветно.

АКЦИИ НА ОФИЦИЈАЛЕН ПАЗАР – НАЈГОЛЕМ ПОРАСТ

Целосниот месечен статистички билтен за мај 2020 година можете да го погледнете на следниов линк.

Форекс

Руската вакцина ја сруши цената на златото и среброто

Објавено

на

Цените на скапоцените метали забележаа драстичен пад на азиските пазари во текот на минатата вечер. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Аналитичарите проценуваат дека една унца злато ќе достигне вредност од 4.000 долари до крајот на годината

Објавено

на

Цената на златото изминативе денови се искачи на рекордно ниво коешто не е забележано уште од септември 2011 година, бидејќи инвеститорите се насочуваат кон безбедни инвестиции поради високиот степен на глобална неизвесност, а златото секогаш се смета за најсигурна и најбезбедна инвестиција. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Доларот зајакна во однос на еврото и швајцарскиот франк

Објавено

на

Доларот ја зголеми својата вредност во однос на еврото и на швајцарскиот франк на меѓународните пазари на валути, бидејќи инвеститорите се фокусираа на американската помош во време на корона кризата и на ескалацијата на тензиите меѓу САД и Кина. (more…)

Продолжи со читање

Популарно