Connect with us

Компании

Тиго Фајнанс се стекна со Excellent SME Macedonia сертификат за сигурно деловно работење

Објавено

на

Финансиското друштво Тиго Фајнанс станува првата Финтек компанија на пазарот на небанкарски финансиски друштва која се стекна со „Excellent SME МАCEDONIA“, електронски сертификат кој ги потврдува успешните бизнис перформанси на малите и средни компании на пазарот.

Сертификатот го издава Стопанската комора на Северна Македонија, а неговата главна цел е промоција на малите и средни претпријатија во земјата, нивно осигурување и обезбедување како компании кои негуваат добри деловни практики и зголемување на пазарната транспарентност. Excellent SME печатот кој компаниите го добиваат со стекнување на сертификатот, им дава дополнителна сигурност на клиентите и деловните партнери при склучување договори со одредена компанија, бидејќи го потврдува нејзиниот кредибилитет.

„Исклучително сме горди што како компанија која ја презеде пионерската улога во зголемување на достапноста на небанкарскиот финансиски сектор за граѓаните и која успешно работи на домашниот пазар повеќе од 3 години, се стекнавме со сертификат кој кореспондира со европските директиви. Тиго Фајнанс е одговорен кредитор, посветен на остварување долгорочни соработки, а Excellent SME МАCEDONIA е дополнителна потврда на овие заложби, кои се основа на нашето работење“, истакна извршниот директор на Тиго Фајнанс, Филип Димитровски.

Стопанската комора на Северна Македонија овој сертификат го издава во соработка со интернационално реномираната агенција за кредитен рејтинг COFACE од Хрватска, која им овозможува на локалните и меѓународните бизнис партнери да го верификуваат постоењето на компанијата, податоците, како и нејзиниот бонитет. Валидноста на сертификатот е со времетраење од една година, а освен во нашата земја, Excellent SME се доделува и во шест други држави, меѓу кои Србија, Црна Гора, Бугарија, Словенија, Унгарија и Романија.

„Главната цел на сертификатот Excellent SME МАCEDONIA е да ја зајакне довербата на клиентите и партнерите во компаниите, како и да помогне во градењето позитивна репутација на компаниите кои се дел од глобалниот пазар. Основата за сертификација на компаниите со Excellent SME е уреден кредитен извештај и континуиран мониторинг на финансиските податоци. Првичните анализи и постапката за евалуација, направени според методологијата на светската бонитетна куќа COFACE, ја оценија работата на Тиго Фајнанс со натпросечна оценка. Цврсто веруваме дека поддршката која Стопанската комора ја дава на малите и средни претпријатија во земјата е клучна за нивно афирмирање како сигурни компании, со добри деловни практики.“, истакна Валентина Цветковска, самостоен советник од Стопанската комора на Северна Македонија.

Инаку, сите компании сертифицирани со Excellent SME, добиваат печат за квалитет на својата официјална веб страница, а SafeSigned™ технологијата спречува тој да биде злоупотребен, со што се гарантира автентичноста на сертификатот. Дополнително, оваа технологија која е глобална иновација во областа на безбедниот интернет, овозможува клиентот да биде сигурен во нејзината точност и сигурност, што пак директно влијае на довербата која клиентите и партнерите ја имаат во компанијата.

Повеќе информации за Excellent SME МАCEDONIA се достапни на следниот линк.

Тиго Фајнанс е член на Стопанската Комора на Северна Македонија и дел од раководните структури на Групацијата на финансиски друштва и Здружението на финансиски организации во рамките на Комората. До услугите на Тиго Фајнанс, клиентите можат едноставно да пристапат онлајн на www.tigo.mk , во некоја од Тиго филијалите ширум земјата или да се информираат со јавување во контакт центарот на 13 700. Аплицирањето за кредит е брзо, лесно и едноставно, односно одговор на апликацијата се добива за само 30 секунди, додека исплатата во кеш се врши за само 10 минути, само со лична карта и без жиранти.

Компании

Онлајн купување и пари назад

Објавено

на

Онлајн пазарувањето го упростивме го направивме сега поедноставен! Креиравме брз и практичен начин со кој не само можете да пазарувате преку интернет кај саканата онлајн продавница туку и да добивате предности. Имате можност да заштедите и време и пари. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Триглав ја задржа цврстата капитална позиција и високата добивка за време на пандемијата

Објавено

на

Агенцијата за кредитен рејтинг S&P Global Ratings (во продолжение S&P, или агенција), по извршениот редовен годишен преглед, на ден 13.9.2021 година на Групацијата Триглав, а со тоа и на нејзиното матично друштво и на друштвото ќерка Позаваровалница Триглав РЕ, повторно им ги потврди долгорочната кредитна оценка и бонитетната оценка на финансиска моќ “A” со стабилна среднорочна прогноза. Високиот рејтинг е одраз на солидната капитализираност на Групацијата Триглав и на нејзиното стабилно,
профитабилно работење, поддржано од дисциплинирано преземање ризици во осигурување, користење сигурна заштита преку реосигурување и економијата на опсег, како и други предности на доминантната пазарна позиција во регионот и во Словенија. Кредитниот рејтинг “A” потекнува исклучиво од самостојниот профил на кредитен ризик на Групацијата. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Во следните 12 месеци приватните компании планираат да инвестираат над 160 милиони евра

Објавено

на

Во периодот септември 2021 – август 2022 година, 93,8 отсто од од приватните компании планираат инвестиции. Вкупниот планиран износ на инвестиции на овие компании изнесува 161.054.020 евра. Ова се податоците од анкетата што ја спроведе Стопанската комора на Северна Македонија меѓу своите членки, на тема „Инвестиции на компаниите членки на СКСМ во следните 12 месеци ( септември 2021 – август 2022 година)”. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно