Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Останато

Сузбивање на сивата економија е можно со здружена стратешка акција

Објавено

на

Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа форум на тема: „Механизми за елиминација на сивата економија, имплементација и очекувани резултати“, во организација на Сојуз на стопански комори на Македонија. На високо ниво, претставниците на Владата, домашни и странски експерти, професори и истакнати стопанственици дискутираа за најголемите предизвици на компаниите во борбата со сивата економија, конкретни решенија за нејзино сузбивање како и очекуваните ефекти за стопанството и економијата од воведување  на нерегистираните субјекти во системот.

Претседателот на Сојуз на стопански комори (ССК), Данела Арсовска во своето обраќање истакна дека сивата економија ја поткопува конкурентноста на компаниите и интегритетот на целиот наш даночен систем.

„Со отворена дискусија за овој голем проблем кој е заеднички за сите сектори на стопанството, бараме конкретни чекори од страна на институциите како носители на механизмите за справување со сивата економија. Предложени мерки се имплементација во пракса на Законот за забрана и спречување на вршење на нерегистрирана дејност со што би се регулирало работењето во сивата зона, но и здружена акција на граничните премини за спречување шверц.  Да се отпочне на постапка за доброволна регистрација во прва фаза за нерегистрираните субјекти, доколку одбијат да се регистрираат да се применат репресивни мерки со изрекување на значителни глоби, бидејќи доколку не се превенира оваа нелојална конкуренција се ризикува и регистрираните да преминат во сивата зона но и да се дестимулираат и да не се регистрираат претприемачите и сите оние кои се охрабриле да се самовработат.“ изјави Арсовска и додаде дека единствено со функционален механизам може да се справиме со сивата економија, која не придонесува во буџетот и ги руши основите на еднаквост врз кои се темели пазарниот систем.

Зоран Шапуриќ, министер задолжен за регулатива за подобрување на инвестициската клима за домашните претпријатија истакна дека следејќи ги поновите истражувања и искуства, казнените мерки не се единствен инструмент за намалување на неформалната економија.

„Покрај ова, заложбите исто така треба да бидат во насока на системски мерки на даночна политика, дерегулација, мерки за зголемување на даночниот морал, мерки за намалување на корупцијата и реформа на даночната администрација. Оттука, сите напори се насочени кон секторско или здружено делување од аспект на регулаторно и деловно опкружување, јакнење на институциите на пазарот на труд, зголемување на инспекцијата на тековите на неформалната економија и подигнување на пошироката јавна свест со бизнис заедницата за значењето и улогата на процесот на формализација на неформалните активности“, изјави Шапуриќ.

Љубомир Димовски, директор на Проектот на УСАИД, Партнерство за подобра бизнис регулатива истакна дека негативните ефектите од сивата економија ги чувствуваме веќе неколку декади, но веројатно сите компании, институции, владини претставници, би се согласиле дека заедно треба да најдеме решение и стимул како неформалното делување ќе се канализира во формалната економија.

„Овој процес треба да биде постепен и да резултира со трансфер на што е можно поголем број на субјекти во формалниот дел од економијата. Превентивното функционирање на инспекциските органи како едукатори и помагачи ќе придонесе за менувањето на моменталната перцепција дека сивата зона е и безбедна зона на работење. Покрај директни мерки мора да се размислува и за подигнување на јавната свест за последиците од неформалното работење. Неселективното спроведување на законите, едукација на претприемачите, регулирање на „дивите“ места за продажба, се идеи кои веќе треба да добијат конкретни контури. Неопходно е систематски да се намали и притисокот врз компаниите кои работат регуларно, затоа што во спротивно ризикуваме неусогласеност или затворање на субјектите поради борбата со нелојалната конкуренција и огромните потешкотии да се опстои на пазарот“, изјави Димовски.

Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива го спроведува „ЕПИ ЦЕНТАР Интернационал“ во партнерство со Сојузот на стопански комори на Македонија, Стопанската комора на Македонија, Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии (МАСИТ), Стопанската комора на Северозападна Македонија.

Останато

Министерството за финансии потпиша договор со ЕБОР во вредност од 13 милиони евра за воведување електронски систем за наплата на патарини

Објавено

на

Побрз транспорт, олеснет проток на возила без гужви во сообраќајот и електронски систем за наплата на патарини низ целата земја ќе обезбеди „Проектот за изградба и инсталација на електронски систем за наплата на патарини долж Коридорот VIII и автопатот Миладиновци – Штип“, за кој денеска се потпишаа договори за финансирање во Министерството за финансии. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Презентација на предлог-програмата Фонд за млади умови

Објавено

на

Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) денеска ќе ја презентира предлог-програмата Фонд за млади умови  „Анализа на потреби и понатамошни чекори“. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Топ 10 финансиски центри: Њујорк ја зголеми предноста на врвот

Објавено

на

Њујорк го зголеми своето водство како главен финансиски центар во светот, додека Лондон едвај се задржа на второто место пред Хонг Конг. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange