Connect with us

Домашни банки

Стопанска банка а.д. Битола нуди втора поволна промена на договорните услови – одложена отплата на кредитните обврски за физички лица

Објавено

на

Имајќи ги предвид продолжените ефекти од ковид-кризата, а врз основ на регулаторните измени донесени од страна на Советот на Народната банка на Република Северна Македонија на 1.9.2020 година, Стопанска банка а.д. Битола нуди втора поволна промена на договорните услови – одложена отплата на кредитните обврски за кредити на физички лица со времетраење од 6 (шест) месеци, заклучно со 31.3.2021 година.

Оваа понуда важи за физички лица кои заклучно со 29.2.2020 година немале доспеани ненаплатени обврски ниту нефункционални побарувања во Банката, биле класифицирани во А, Б или В ризична категорија или, пак, биле одобрени во периодот од 01.03.2020 до 24.03.2020 година, а се соочуваат со посериозни последици од ковид – кризата, односно само за оние кредитокорисници и/или со нив поврзани лица и/или кокредитокорисниците кои исполнуваат еден од подолу наведените критериуми:

1. Изгубено работно место во период на ковид-кризата

2. Намалени месечни примања во периодот на ковид-кризата

3. Нередовни приходи во периодот на ковид-кризата

4. Зголемени трошоци за лекување предизвикани од ковид-кризата

Сите клиенти кои сметаат дека ги исполнуваат критериумите за промена на договорни услови, треба во рок од 10 дена да достават БАРАЊЕ ЗА ПРИФАЌАЊЕ НА ПОНУДА ЗА ПРОМЕНА НА ДОГОВОРНИ УСЛОВИ на маил адресата на банката covid19merki@stbbt.com.mk или во било која од експозитурите на Банката со избор на еден (или повеќе) од наведените критериуми.

Барањата ќе се разгледуваат на индивидуална основа врз основа на презентирани документи и доставени докази. Сите барања за одложена отплата на обврските ќе се процесираат најдоцна до истекот на важност на Уредбата со законска сила за начинот на промената на договорните услови на кредитни изложености кај банките и штедилниците (Сл.Вес.бр.80 од 27.03.2020 и Сл.Вес.бр.125 од 15.05.2020).

Сите клиенти кои ќе ја прифатат понудата за промена на договорни услови, можат во било кое време истата да ја отповикаат и да продолжат со редовна отплата на обрврските. За отповикување на прифатената понуда задолжително треба да достават писмено барање на маил адресата на банката covid19merki@stbbt.com.mk или во било која од експозитурите на Банката.

Домашни банки

Пензиите ќе се исплаќаат од 27-ми октомври

Објавено

на

Владата на Република Северна Македонија на денешната 13-та седница ја разгледа и усвои Информацијата за исплата на пензии за октомври 2020 година и притоа го задолжи Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 26.10.2020 година (понеделник) (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Известување за нова локација на банкомат на Централна кооперативна Банка АД Скопје

Објавено

на

Централна кооперативна Банка АД Скопје ги известува своите почитувани клиенти дека е поставен нов банкомат на следната локација: во просториите на локалот Шкорпион 13, бул. “Маршал Тито” бр. 79, Куманово. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Халкбанк АД Скопје прва банка од регионот која се вклучува на глобалната коалиција „Прајслес Планет“ (Priceless Planet) на Mastercard за зачувување на животната средина

Објавено

на

Халкбанк АД Скопје, како компанија чија стратегија за општествено одговорно делување се темели на подигнување на еколошката свест, од 20 октомври склучува партнерство со големата глобална иницијатива на Mastercard, наречена „Прајслес Планет“ (Priceless Planet), чија цел е преку својата широка коалиција да обедини повеќе бизниси и потрошувачи од целиот свет за поддршка во засадување 100 милиони дрвја, но и да инспирира колективни акции за решавање на климатските промени. (more…)

Продолжи со читање

Популарно