Connect with us

Странски банки

Стимулациите на ЕЦБ веројатно ќе имаат незначително влијание врз економијата

Објавено

на

Најновиот пакет мерки на Европската централна банка (ЕЦБ) ќе има мал ефект врз економијата на еврозоната која е уништена од коронавирусот, според анкетата на „Reuters“, која ги намали за половина изгледите за раст во првиот квартал.

И покрај одлуката на ЕЦБ да ги надополни своите итни мерки поради пандемијата од половина трилион евра на 1,85 трилиони евра и да ја продолжи програмата за девет месеци, економските изгледи на блокот остануваат мрачни.

Анкетата на „Reuters“, спроведена на над 80 економисти предвидува дека економијата во еврозоната се намалила за 2,5% во последниот квартал, откако пораснала за 12,5% во третиот квартал. Економијата се очекува да порасне за 0,6% во овој квартал, скоро половина од прогнозата за раст од 1,1% дадена пред еден месец.

Повеќе од 70% од економистите велат дека последните политички потези на ЕЦБ ќе имаат мало влијание врз економијата во еврозоната. Според други, тие ќе обезбедат значителен поттик.

„Каматните стапки се веќе толку ниски, а политиката е исклучително лабава, така што засега монетарната политика не може да влијае на инвестициите или побарувачката на потрошувачите. Затоа не сметаме дека ЕЦБ може да има големо влијание врз економијата во моментов“, рече Кристоф Вајл, виш економист во „Commerzbank“.

„Очекуваме тешки неколку месеци. Рестриктивните мерки ќе влијаат на економијата и очекуваме пад на БДП-то во последниот квартал на 2020-та година, како и во првиот квартал од оваа година. Значи, технички сме во рецесија“, додаде тој.

Повеќе од 25% од учесниците во истражувањето очекуваат еврозоната, каде растот падна на рекордно ниско ниво во првата половина на 2020-та година, повторно да влезе во техничка рецесија на два последователни квартали на контракција од 11-ти до 15-ти јануари.

На годишно ниво, економијата се очекува да опаѓа за 7,3% во 2020-та година, приближно во согласност со последното истражување, но за оваа година просечната прогноза е намалена на 4,5% од 5% во минатиот месец. За 2022-ра година, прогнозата за раст е зголемена на 3,9% од 3,5%.

„Почетокот на годината продолжува да носи лоши вести за Европа со влошување на здравствената состојба. Бидејќи блокадите веќе се шират во неколку земји, краткорочните ризици за економските перспективи се јасно искривени, особено што вакцинацијата сè уште е бавна“, рече Анхел Талавера, раководител на истражувањето на европската економија во „Oxford Economics“.

Повеќе од 70% од испитаниците или 30 од 42 лица очекуваат економијата да се врати на нивото пред кризата во рок од две години, а шестмина веруваат дека тоа ќе се случи за една година. Останатите предвидуваат дека ќе трае повеќе од две години.

Останато

Бундесбанк: Германското стопанство зимава ќе влезе во рецесија

Објавено

на

Германското стопанство ќе западне во рецесија во зимската половина од годината, по неочекуваното зголемување на активноста во летниот квартал, предупреди Централната банка. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Избрани финалистите на НЛБ Групацијата во проектот #РамкаЗаПомош

Објавено

на

Ако можеме да судиме според ентузијазмот, идеите и иновативноста на компаниите кои годинава учествуваа во проектот #РамказаПомош на НЛБ Групацијата, нема од што да се плашиме кога станува збор за одржливата иднина. Во проектот учествуваа дури 300 компании од шест пазари, со кои главната банкарска групација во Југоисточна Европа бараше одржливи решенија за предизвиците на иднината. Жирито избра 10 финалисти од секој пазар, кои меѓу другото се натпреваруваат и за спонзорски финансиски средства со кои ќе можат да ги реализираат своите идеи. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарски банкарски гигант ќе и плати на Франција 238 милиони евра за да избегне тужба

Објавено

на

Швајцарскиот банкарски гигант “Credit Suisse” се согласи да плати 238 милиони евра на Франција за да избегне кривично гонење за измама, соопшти надлежниот суд во Париз. (more…)

Продолжи со читање

Популарно