Connect with us

Останато

Стартува можноста за развој на брзорастечки бизниси кои ќе отвораат високоплатени работни места

Објавено

на

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, денеска, учествуваше и се обрати на доделувањето на финансиска поддршка за отворање на три бизнис акцелератори за млади претприемачи и иноватори, проект кој на  младите луѓе кои поседуваат креативни бизнис планови ќе им понудат можност и поддршка за развој на конкретни бизниси и старт ап компании кои ќе носат профит, ќе учествуваат во развојот на од македонската економија и ќе овозможат подобрување на животниот стандард на сите граѓани.

Ваквите проекти го покажуваат настојувањето на Владата на Република Македонија за достигнување на европските стандарди на работа со што се создаваат реални бизнис можности за младите да  работат и градат иднина дома во својата земја. Тој се осврна и на позитивните резултати од инвестициите годинава и оцени дека тие се резултат на   враќањето на довербата на инвеститорите заради издржаните економски политики и решителните политички чекори напред за членство на земјата во ЕУ и НАТО.

Вкупниот буџет за сите три проекти е 2 милиони евра од кои Фондот за иновации и технолошки развиј (ФИТР) во соработка со Светската банка обезбедува 1.5 милиони евра, додека апликантите вложуваат половина милион евра, сопствени средства.

На објавувањето на трите успешни апликанти, конзорциуми кои ќе развијат програми за основање и развој на стартап компании за млади, говореа и заменикот претседател на Владата задолжен за економски прашања и координација со економските ресори, Кочо Анѓушев, директорот на Светската Банка за Македонија и за Косово, Марко Мантованели и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР), Јован Деспотовски.

Вицепремиерот Анѓушев, обраќајќи им се на присутните, истакна дека денеска се промовира една од сетот на мерки што Владата ги креираше годинава за силна поддршка на стопанството и ги таргетира најмалите и најзначајните чинители на економијата.

„Јас им предлагам, препорачувам и сугерирам на сите млади луѓе во земјава да ја искористат оваа шанса и во рамките на акцелераторите да аплицираат да формираат своја фирма, бидејќи многу е важно дека не само финансиски што ќе бидат поддржани, не само што ќе бидат поддржани со простор и опрема каде што ќе можат да формираат својата фирма, туку ќе бидат поддржани и со знаење, „know- how“ од областа на менаџментот како своите фирми да ги водат, да ги управуваат и со самото тоа да станат успешни. Акцелераторите се место каде што треба младите луѓе да формираат свои фирми и да ги реализираат своите соништа. „Mobil Eye“, е формирана во акцелератор во Израел и таа е продадена во двоцифрен број на милијарди евра на слободниот пазар“,  рече Анѓушев.

Директорот на Светската Банка за Македонија и за Косово, Марко Мантованели изрази особено задоволство за можноста која меѓународната организација ја има со учеството во поддршката на Агендата за развој на претприемачките способности на фирмите заедно со Владата на Република Македонија.

„Минатата година повеќе од 200 милиони американски долари се вложени во стартап компании, преку повеќе од 550 акцелераторски програми, што занчи повеќе од 11.000 стартап компании добиле менторска поддршка, но и финансиска поддршка  за да се развиваат забрзано понатаму“, информираше Деспотовски посебно акцентирајќи дека се планира Програмата во Македонија да се развие успешно.

Деспотовски, како претставник на Фондот за обнова и развој потпиша договори за финансиска поддршка со трите конзорциуми избрани од Комитетот за одобрување на инвестициите, по спроведени интервјуа со единаесет пријавени апликанти и тоа: Деловно-технолошки акцелератор „УКИМ“ ДОО Скопје, „СЕАВУС“- едукативен и развоен центар и Друштвото за деловна, техничка поддршка и едукација „ИКС Фактор“.

Останато

Градежна комора: Растот на трошоците го диктира растот  на цената на квалитетните станови

Објавено

на

Градежната комора на Македонија информира дека трендот на пораст на трошоците за градежни материјали, но и за вработените во градежните компании се случува во континуитет. Последните податоци на Државниот завод за статистика (ДЗС) само ја потврдуваат состојбата и покажуваат дека трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување во четвриот квартал од минатата година во однос на тој квартал од претходната година, се повисоки за 5,9 отсто, трошоците за материјали се повисоки за 3,2 отсто и трошоците за вработените се повисоки за 13 отсто. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Тевдовски: Бесплатни банкарски сметки за ранливите категории

Објавено

на

Бесплатни банкарски сметки за ранливите категории е предвидено во работната верзија на Законот за платежни услуги и платни системи што го подготвува Министерството за финансии во соработка со Народна банка, најави денеска министерот за финансии Драган Тевдовски на потпишување на Меморандум за финансиска инклузија.

“Работната верзија предвидува сметката со основни функции да биде бесплатна за ранливите категории, односно по закон ќе добијат бесплатни услуги за отворање, водење сметка, уплати и исплати. За останатите потрошувачи, платежната сметка со основни функции ќе биде со разумен надоместок. Ќе напоменам, дека за да се отвори сметката, граѓаните не треба да поседуваат друга сметка со основни функции на свое име, како и дека на оваа сметка нема да можат да одат во минус”, изјави министерот за финансии Тевдовски.

Исто така, се воведуваат решенија во Законот за платежни услуги и платни системи, што ќе доведат до либерализација на пазарот на платежни услуги. Ова ќе придонесе за засилена конкуренција и нови, иновативни начини на плаќање, лесно достапни и со помали трошоци, рече Тевдовски.

Тевдовски посочи дека ова е првиот чекор кон поголема финансиска инклузија, што предвидува сите да имаат пристап до финансиски услуги и тоа на лесно достапен, безбеден начин и под прифатливи цени.

“Придобивките од финансиската инклузија се повисок раст на БДП и помала доходовна нееднаквост. Анализите на Меѓународниот монетарен фонд покажуваат дека преку обезбедување на пристап до сметки, кредити, за жените, за ранливите категории, се овозможува побрз и поинклузивен економски раст. Друга придобивка од финансиската инклузија е дека таа привлекува повеќе луѓе во формалниот сектор, што во фискалниот дел значи повеќе приходи во буџетот. Повеќе приходи во буџетот пак значат подобро здравство, образование, инфраструктура и други јавни услуги”, рече Тевдовски.

Финансиската едукација е исто така значаен инпут во финансиската инклузија, рече министерот за финансии. Тој ги повика заинтересирани училишта кои би сакале да организираат посети за учениците на Министерството за финансии или да им се организираат предавања во училиштата, да се пријават на маилот edukacija@finance.gov.mk.

Продолжи со читање

Осигурување

СЕ ЗГОЛЕМУВА КОНКУРЕНЦИЈАТА: Заваровалница Триглав е третиот пензиски фонд на македонскиот пазар

Објавено

на

Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување (МАПАС) издаде дозвола за основање на друштво за управување со задолжителни и доброволни пензиски фондови на Заваровалница Триглав ДД Љубљана, Република Словенија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange