Connect with us

Останато

Стапката на инфлација во еврозоната на најниско ниво од 2016 година

Објавено

на

Годишната стапка на инфлација во еврозоната во август се задржа на најниското ниво во последните 3,5 години, покажуваат денеска објавените проценки на европската статистичка агенција Евростат.

Годишната стапка на инфлацијата мерена со хармонизираниот индекс на потрошувачки цени (ХИЦП) во август изнесуваше еден процентен поен, што значи дека е задржана на јулското ниво, најниско од почетокот на 2016 година, се наведува во извештајот на Евростат.

Инфлацијата во јуни изнесуваше 1,3%.

Кога ќе се исклучат променливите цени на енергенсите, храната, алкохолните пијалоци и тутунот, годишната инфлација ќе изнесува 0,9%, и исто така остана непроменета во однос на јули.

Останато

Од 28-ми започнува етапната исплата на јунските пензии

Објавено

на

Владата на Република Северна Македонија на последната седница ја усвои Информацијата за исплата на пензии за месец јуни 2022 година со задолжување на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 27 јуни. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Инфлацијата во Велика Британија највисока во последните 40 години

Објавено

на

Инфлацијата во Велика Британија се зголеми на 9,1 проценти на годишно ниво во мај, што е највисоко во изминатите 40 години, покажува извештајот објавен од Националната канцеларија за статистика на Обединетото Кралство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Економиите на САД и ЕУ во пад, расте ризикот од глобална рецесија

Објавено

на

Економиите на САД и на Европската Унија покажуваат значаен пад во јуни, како резултат на порастот на цените за храната, цените на енергенсите и намалената побарувачка на останатите производи и услуги. Со тоа се зголемува ризикот за глобална рецесија. (more…)

Продолжи со читање


Популарно