Connect with us

Странски банки

Српските банки воведоа “плаќање во секунда„

Објавено

на

Народната банка на Србија објави дека е воспоставен систем за инстант плаќање да работи континуирано – 24 часа на ден, 7 дена во неделата, 365 дена во годината.

Според Народна Банка на Србија, новиот платен систем овозможува пренос на средства во рок од неколку секунди.

Благодарение на овој систем, ќе може да се пренесат пари во динари односно до 300.000 динари по трансакција, во рок од само неколку секунди. Ова значи дека примачот на готовина, само неколку секунди откако иницијаторот на трансакцијата ќе отпочне трансакција за плаќање, ќе располага со готовина.

Кога плаќаат корисниците веќе не ќе треба да се земе предвид дали тоа е работа или неработен ден,време на денот и дали филијала на банка, каде што има корисникот сметката е отворена. Тој ќе биде во можност да плати во секое време од денот и преку различни канали, во зависност од она што дел од неговата банка нуди и опции се многу – на шалтер, овие апликации за мобилни и електронско банкарство, како и способноста да се направи инстант исплати на продажно место на продавачот (физички или виртуелен).

За почеток, банките ќе бидат обврзани да им понудат на своите клиенти барем еден канал за размена на инстант извршување на трансфер на кредити (на пример, преку примена на мобилен или електронско банкарство), а најдоцна до 1 април 2019 година, се бара да обезбедат размена на инстант исплати преку сите достапни канали за иницирање трансакции за плаќање.

Од друга страна, услугата “превземање на фактура„ ќе им овозможи на корисниците електронски да добијат од главните издавачи на сметки (мобилни и кабелски оператори, даватели на комунални услуги итн.) да ја добијат фактурата за тековниот месец. Потребните податоци врз основа на кои тие ќе можат да плаќаат фактури за услугите што се извршуваат на брз и удобен начин , од кое било место и во секое време.

Странски банки

Салвини: Златото од Банката на Италија му припаѓа на народот

Објавено

на

Златните резерви во централната Банка на Италија се во сопственост на народот, а не на некој друг, изјави италијанскиот вицепремиер и министер за внатрешни работи, Матео Салвини. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Сосиете Женерал ја објави продажбата на својот мнозински удел во Молдавија на ОТП Банка

Објавено

на

Сосиете Женерал склучи договор да го продаде својот мнозински удел во Молдавија на ОТП Банка. Завршувањето на трансакцијата се очекува да се случи во наредните месеци, по прием на потврди од релевантните локални банкарски, монополски и пазарни органи. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Програмер вработен во банка пронашол “баг” на банкомат и си повлекол 1 милион долари

Објавено

на

Звучи како наслов од филм, но станува збор за реалност. Незадоволен програмер во банка успеал да пронајде шема за банкоматот да издава “бесплатни” пари. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange