Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Електронско банкарство

Српските граѓани сметките ќе ги плаќаат со систем за препознавање на лица

Објавено

на

Граѓаните на Србија од март годинава ќе можат да ги плаќаат сметките преку системот за “препознавање на лица” (face recognition), најави гувернерката на Народната банка на Србија, Јоргованка Табаковиќ.

Народната банка на Србија планира во првиот квартал од 2019 година, да ја промовира оваа нова иновативна услуга, која е дел од решението за инстант наплата, кое беше лансирано во октомври минатата година.

“Ќе се овозможи плаќање преку Скајп или преку визуелно идентификување на клиентот, но без негово физичко присуство”, изјави гувернерката Табаковиќ.

“Тоа ќе биде нешто што е навистина револуционерна иновација како додаток на инстант плаќањето. Иако ние сме подготвени со ова решение да започнеме веднаш, ќе мора да ја причекаме новата проценка за напредокот на Србија во однос на спречувањето на перење пари, па дури тогаш ќе можеме оваа нова услуга да ја пуштиме во подпромет”.

Точниот датум кога граѓаните ќе можат да почнат да ја користат оваа услуга ќе се знае по состанокот на МАНИВАЛ (Комитет на Советот на Европа за спречување на перење пари и финансирање на тероризам) кој ќе се одржи на 23-ти јануари.

На овој состанок ќе се дискутира и оцени напредокот на Србија во спроведувањето на правилата за спречување на перење пари и доколку мислењето на институцијата биде позитивно, услугата за плаќање сметки преку системот за препознавање на лица би можел да започне да се користи уште во февруари.

“Плаќањето преку телефон, таблет, комјутер или преку Скајп, не бара изготвување на нови технички решенија, ниту пак банките ќе ги чини голема инвестиција”, додаде за крај гувернерката на Србија и нагласи дека системот е безбеден за корисниците, како за заштита на личните податоци, така и во однос на можните злоупотреби во “перење пари”.

Дали во иднина и ние може да очекуваме ваква иновација во нашата земја!?

Електронско банкарство

Асоцијација за е-трговија на Македонија го одржа второто годишно собрание

Објавено

на

Асоцијацијата за е-трговија на Македонија вчера го одржа своето второ годишно Собрание во конференциската сала во Воденица Мулино. Во последнава година асоцијацијата успеа да ја крене свеста за значењето и потенцијалност  на е-трговијата за стимулирање на прогрес и економски раст на земјава. (more…)

Продолжи со читање

Електронско банкарство

S-Banking – бидете 24 часа во тек со сите трансакции!

Објавено

на

Мобилното банкарство на Шпаркасе Банка Македонија е апликација наменета за паметен телефон и/или таблет која може да ја инсталирате од кое било место со пристап до интернет со што на лесен и едноставен начин ќе имате 24-часовен пристап до сите производи и услуги наменети за физички лица од Шпаркасе Банка. (more…)

Продолжи со читање

Електронско банкарство

Стопанска банка АД Скопје ја исфрла од употреба Windows mobile верзијата на мобилната апликација

Објавено

на

Стопанска банка АД Скопје ги исвестува своите клиенти корисници на мобилната апликација, дека поради значајно намалениот број на корисници на Windows Mobile уреди на пазарот, но и глобално, од 01.03.2019 m-banking апликацијата на Стопанска банка ќе престане да биде достапна за преземање од Windows Mobile Store.

Бесплатната m-banking апликација останува достапна за iOS и Android мобилни уреди и Банката ќе продолжи да инвестира во развој и унапредување на услугите достапни преку истата.

Продолжи со читање
project

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange