Connect with us

Криптовалути

Биткоинот го слави својот 10ти роденден!

Објавено

на

2018 досега беше возбудлива година за заедницата на Биткоин. Со зголемувањето на традиционалното усвојување и биткоин банкомати кои се појавуваат низ целиот свет, фер е да се каже дека Сатоши би бил горд на тоа колку далеку дојде валутата и блокчејн технологијата.

Денес, ние сме возбудени да ја прославиме десетгодишнината од Биткоин  и да погледнеме каде сето тоа започна.

Каде бевте на 31.10.2008 година?

Можеби сте биле на пат за на работа, сè уште во училиште или сте завршувале некои задачи. Но, за многумина во крипто заедницата, 31 октомври 2008 година е ден за кој многумина секогаш ќе се сетат. Овој монументален ден го виде ослободувањето на биткоинската Бела хартија или, како што беше познато, “Биткоин: електронски паричен систем со перка кон врсници”. Циркулираа меѓу мејлинг листата за криптографија позната како “Cypherpunks”, Белата книга ја предложи револуционерната идеја за децентрализирана валута. Ова вклучуваше систем кој бил ослободен од банка или трета страна и дека наместо тоа, би функционирал преку системот “peer-to-peer”.

Сатоши предложи сосема нова алтернатива на вековната традиција на централизирана валута. Ова ќе биде систем за луѓето и што е најважно, контролиран од луѓето.

Врз основа на криптографски доказ, Биткоин целосно ќе го поништи потпирањето на банки и институции. Ова е Белата книга дефинирана како “модел базиран на доверба”. Користејќи блокчаин технологија, Биткоин исто така ќе понуди сосема транспарентен начин за трансакција.

Сигурно е долг патот пред нас , бидејќи Белата хартија на Сатоши прво ги награди нашите екрани. Вредноста на Биткоин е во пораст и нема знаци дека ќе се забави. Поминаа деновите кога со 10.000 биткоини можеа да се купат 2 пици од папата Џон. Сега, во 2018 година, ние гледаме дека Биткоин користи за да купи сè, од домови и автомобили, до лет до вселената.

A screenshot of the original Bitcoin Pizza reddit post

Технологијата позади Биткои, позната како блокчејн, исто така, стана клучна улога во современото општество. Систем кој нуди транспарентност и споделување на информации како никогаш порано, блокчеин целосно ги менува постојните бизнис модели. Блокчејнот се спроведува во сè, од синџирите на снабдување со храна до изнајмување на автомобили и докажува колку навистина се оригинални идеите на Сатоши.

 

Криптовалути

Шведска лансираше своја криптовалута!

Објавено

на

Една голема светска влада само што им додели огромен глас на доверба и легитимитет на криптовалутите. Шведската влада донесе Одлука за поддршка на криптовалутите и официјално ја лансираше својата круптовалута – Sweden coin. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Блокчејн технологијата ќе ја победи апокалипсата на криптовалутите

Објавено

на

Пред една година, идејата дека Биткоин и криптовалутите ќе го променат светот стана мислење за консензус. Денес, не толку многу. Дигиталната валута сега се тргува под 5.000 долари. Тоа е 77% од неговата висока вредност во близина од 20.000 долари во јануари.  (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Минатото на криптовалутите и нивната иднина

Објавено

на

Инвеститорите во 2017 година – а посебно во четвртиот квартал – сакаа да купат Bitcoin (BTC) и Ethereum (ЕТH) со единствена цел да ја разменат за специфични ICO токени за кои сакаат да инвестираат. Купувачите на Bitcoin и Ethereum не сакаа да поседуваат Bitcoin или Ethereum. Тие сакаа да ги купат новоотворените токени за понуда на почетни монети (МЦО), но тие требаше да купат Bitcoin и Ethereum како краток начин да го добијат она што во крајна линија го сакаа. Сопствениците на Bitcoin и Ethereum не сакаа да продаваат. Тие ја следеа цената на нивниот имот. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange