Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Странски банки

Средба Ангеловска – Мантованели: Светска банка продолжува да биде наш верен пријател на патот кон иновации и промени

Објавено

на

На состанокот беше разговарано за тековните и идните проекти како и за и аналитичките и советодавните услуги што ги обезбедува банката.

Во моментов тимовите на Министерството за финансии и другите ресорни министерства заедно со Светска банка работат на проекти во рамки на четиригодишната Стратегија за партнерство која Република Северна Македонија ја има со Светска банка. Со оваа Стратегија, во наредниот четиригодишен период ќе се реализираат проекти во вредност од 420 милиони долари.

Стратегијата е насочена кон подобрување на конкурентноста на приватниот сектор преку инвестиции во инфраструктурата и проекти за подигнување на конкурентноста, развој на човечкиот потенцијал преку инвестиции во образованието како и за зајакнување на управувањето со јавните финансии и поголема одржливост на енергетските извори.

На состанокот беше дискутирано и за Проектот за изградба и реконструкција на локални патишта во вредност од 70 милиони евра. Воедно се разговараше и за новиот проект за енергетска ефикасност кој ќе го спроведува МСИП како и за проектот за модернизација на земјоделството.
Стратегијата е во насока на поддршка на економскиот раст. Ангеловска потенцира дека резултатите се охрабрувачки.

Во Светска банка гледаме долгорочен верен партнер. Благодарение на нив нашите деца учат во нови градинки, училишта, имаме нови патишта, водоводи. Бенефитите ги чувствуваат сите од земјоделците до наставниците и здравствените работници. Во изминатите 26 години создадовме верен пријател кој ни помагаше и ќе ни помага на патот кон промената кон која целиме. Затоа заедно ќе продолжиме да работиме со уште позасилено темпо со цел позитивни промени и иновации што ќе придонесе за подобрување на животниот стандард на сите граѓани“. Ова го истакна министерката за финансии Нина Ангеловска на првиот официјален состанок со директорот  на Канцеларијата на Светска банка, Марко Мантованели.

Имаме поинтензивен раст на инвестициите во уделот на БДП, континуиран силен раст на извозот, засилено кредитирање на приватниот сектор и пад на невработеноста на 17,5 проценти. Сето ова претставува реална основа за остварување на проектираниот економски раст за 2019 година од 3,5%“, информираше Ангеловска.

Светска банка од 1993 година има инвестирано над две милијарди долари во проекти кои го поддржуваат економскиот раст.

Странски банки

Дали кинеските банки ќе доминираат со блокчејн платформите?

Објавено

на

Кинеската банка CCB успеа да надмине 50 милијарди долари во трансакции, најмногу благодарение на примената на новата напредна платформа која е базирана на блокчејн технологија. Новата платформа BCTrade 2.0 беше лансирана во април 2018 година и користи напредни блокчејн инструменти за банкарски трансакции на клиентите на Chinese Construction Bank, па така за прв пат сумата достигна до импресивни 53 милијарди долари обрт што покажува дека инвестициите на банките во нови технологии дава резултат.

CCB дава голема поддршка на кинеските извозни фирми, па така голем дел од трансакциите се однесуваат токму на нив со што извозот значително се подобрува, како и брзината на трансакции помеѓу други финансиски и нефинансиски институции, потенцираат од раководството.

Платформата со блокчејн способности нуди факторинг и други видови на среднорочни извори на финансирање на компаниите на кои им треба свеж капитал за да ги зајакнат извозните активности, особено во периоди кога имаат засилени нарачки или пак планираат пазарна експанзија.

Со платформата управува подружницата Jianxin Financial Services со фонд на располагање од 230 милиони долари за оперирање и одржување на BCTrade 2.0. Оваа фин-тек компанија која е со седиште во Шангај исто така беше формирана во април минатата година.

„Овој потег е во согласност со економскиот план на Кина за промовирање на трговијата во рамките на иницијативата за Еден пат еден појас и за развој на реалната економија во земјата“, се вели во изјавата на банката.

Сите четири големи државни комерцијални банки во Кина – CCB, Индустриска и Комерцијална банка на Кина, Банка на Кина и Земјоделска банка на Кина – започнаа иницијативи за финансиски услуги базирани на блокчејн во изминатите две години.

ICBC, најголемата банка во светот по средства, ја искористи својата блокчејн платформа за да им помогне на малите и средни компании во факторинг-трансакциите. Банката стигна до бројка од 1.300 корисници со трансакции од 6,4 милијарди долари во првите девет месеци од нејзиното работење кое започна во минатиот февруари.

Банката на Кина го обработи својот прв меѓународен трансфер на пари во Јужна Кореја во долари преку својот патентиран систем на плаќање базиран на блокчејн минатиот август, додека пак Земјоделската банка на Кина им помогна на земјоделците да тргуваат преку интернет со користење на својот систем за финансирање на средства за електронска трговија во август 2017 година.

Централната банка на Кина започна да ја води платформата за трговија со финансии во септември 2018 година, за да им помогне на малите и средни компании да стигнат до финансии во областите меѓу Хонг Конг, Макао и провинцијата Гуангдонг во јужна Кина.

Продолжи со читање

Странски банки

Германските банки создаваат гигант вреден 260 милијарди евра!?

Објавено

на

Планот за формирање на централна институција за сите 384 германски штедилници доби нов мотив од неколку друштва за управување со фондови „Landesbank“ и „Дека“, со што би создале гигант вреден 260 милијарди евра. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕЦБ спроведе стрес тест: Колку банките се отпорни во случај на нова тешка финансиска криза?

Објавено

на

Повеќето кредитни институции во еврозоната се добро подготвени доколку клиентите се одлучат за нагло повлекување на своите депонирани пари. Во принцип, ликвидната состојба на банките во еврозоната е „удобна“ и покрај некои слабости, велат супервизорите на Европската централна банка, кои спроведоа специјален стрес-тест во кој учествуваа 103 финансиски институции. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange