Connect with us

Останато

Средба Ангеловска-Коен: Рамката за соработка со Светска банка се одвива со одлична динамика

Објавено

на

Приоритети од клучно значење за квалитетот на животот на граѓаните се традиционално во фокус на соработката на Република Северна Македонија со Светска Банка. Министерката за финансии Нина Ангеловска и извршниот директор на Холандската Конституенца на Меѓународниот монетарен фонд и Светска банка Кун Давидсе ја остварија првата официјална средба во Њујорк. Во рамки на средбата беше зборувано за Рамката за соработка со Светска банка 2019-2023 година, за која беше истакнато дека се одвива со одлична динамика.

Според, министерката за финансии Нина Ангеловска со реализацијата на проектите предвидени од четиригодишната Рамка за соработка со Банката во вредност од 420 милиони долари, ќе се инвестира во подобрување на конкурентноста на приватниот сектор преку инвестиции во инфраструктурата, развој на човечкиот потенцијал и поголема инклузија, како и за зајакнување на менаџирањето со јавните финансии и поголема одржливост на енергетските извори.

“За нас партнерството со Светска банка и поддршката која ни ја дава во развојот на нашата земја и нашиот пат кон ЕУ и НАТО, е од големо значење. Само со јасна стратегија и цел можеме на граѓаните да им понудиме подобри услови за живот, а Рамката за соработка е одлична основа за тоа” – рече министерката Ангеловска.

Извршниот  директор на Холандската Конституенца Кун Давидсе рече дека земјата ја има неговата поддршка за што побрза имплементација на Рамката за соработка, како и дека верува во нашите капацитети за спроведување на истата.

Давидсе ја искористи приликата да и ја честита новостекнатата титула на министерката Ангеловска – „жена амбасадор на дигитална трговија“ на УНКТАД, која таа ја доби во рамки на Годишното собрание на Обединетите нации во Њујорк. Воедно истакна дека го охрабрува фактот што во Република Северна Македонија се повеќе се гледа напор да се искористи потенцијалот на жените и дека ваквите заложби треба да продолжат бидејќи активната улога на жените на лидерски позиции е важна за раст на економиите.

Инаку, министерката за финансии како дел од нејзините заложби за промоција на половата еднаквост, во рамки на Годишните средби на ММФ и Светска банка во Вашингтон ќе биде говорник на панел од високо ниво на тема „Иновативни пристапи за промоција на половата еднаквост во контекст на економските можности во Европа и Централна Азија“.

Исто така, Давидсе посочи дека Република Северна Македонија се движи во вистинска насока гледајќи го економскиот раст, намалувањето на невработеностa и останатите економски параметри кои укажуваат на стабилна клима за инвестирање.

На состанокот беа дискутирани и активностите кои треба да се реализираат во рамки на Годишните средби на ММФ и Светска банка кои ќе се одржат во Вашингтон во октомври.

На средбата се дикутираше и за важноста на технологијата во сите процеси за прогресот на земјите. Од проектите кои треба да се реализираат од Рамката за соработка на средбата се спомна Проектот Дигитална Македонија кој е во подготовка и ќе овозможи пристап до висококвалитетни широкопојасни услуги.

Инаку, првите проекти кои ќе се спроведат од Рамката за соработка се Проектот за изградба и рехабилитација на локални патишта, Проектот за унапредување на земјоделството и Проектот за модернизација на пензискиот сектор. Проектот за локални патишта ќе овозможи подобрување на локалната инфраструктура преку изградба и рехабилитација на патиштата во општините во земјата. Со проектот за унапредување на земјоделството ќе се имплементираат повеќе компоненти, меѓу кои: промовирање на конкурентноста на земјоделскиот сектор преку земјоделски откупни центри, зајакнување на институционалниот капацитет и зајакнување на капацитетите за искористување на ИПАРД. Проектот за модернизација на пензискиот систем пак, ќе го зајакне капацитетот на пензиската администрација и модернизација на технолошките решенија кои таа ги користи. Проектите ќе започнат со реализација на почетокот на следната година.

Останато

Протоколи за работи и континуирана финансиска поддршка за спас на угостителството

Објавено

на

Финансиската помош која се обезбедува за поддршка на реалниот сектор да има континуитет, како и да се обезбедат протоколи за работа за сите дејности кои се дефинирани во Националната класификација на дејности бара Туристичко-угостителската комора при Сојузот на стопански комори на Македонија. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Сбербанк се подготвува да лансира сопствена криптовалута до пролет!?

Објавено

на

Најголемиот кредитор на Русија, Сбербанк, поднесе барање до националниот финансиски регулатор да воспостави блокчејн платформа за сопствен дигитален токен наречен „Сберкоин”. Проектот би можел да започне уште оваа пролет. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Владата ја усвои Програмата за економски реформи 2021-2023

Објавено

на

Владата ја усвои тригодишната стратегија за структурни реформи – Програма на економски реформи (ПЕР) 2021-2023, соопшти Министерството за финансии. Програмата, чија подготовка ја координира Министерството за финансии, ја содржи среднорочната макроекономска и фискална рамка, како и структурните реформи што треба да се спроведат, а кои се утврдени преку заеднички дијалог со Европската комисија.

(more…)

Продолжи со читање

Популарно