Connect with us

НБРМ

Средба Ангеловска-Бежоска – Османи: Народната банка е посветена на евроинтегративните процеси

Објавено

на

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска оствари работна средба со вицепремиерот задолжен за европски прашања, Бујар Османи. Средбата следеше по годинешниот Економски и финансиски дијалог меѓу Европската Унија (ЕУ) и Западен Балкан и Турција на кој беа усвоени заклучоците коишто содржат исклучиво позитивни оцени за поставеноста на монетарната политика кај нас и воопшто, за заложбите на Народната банка за исполнување на насоките на ЕУ дадени минатата година во однос на Програмата за економски реформи.

„Република Северна Македонија се наоѓа пред историскиот исчекор за започнување на преговорите за членство во ЕУ, што ќе претставува една од најголемите административно-општествени операции за трансформација на сите сегменти и аспекти на општественото живеење согласно со европските правила, стандарди и вредности“ – истакна Османи, посочувајќи на потребата од инклузивност и соработка во рамките на овие процеси, меѓу сите чинители на општеството.

На средбата беше нагласено дека Народната банка дава голем придонес во спроведувањето на националните реформски програми коишто се клучни за евроинтегрирањето на земјава и дека регулативата и практиките во централнобанкарското работење кај нас се одликуваат со голем степен на усогласеност со европските.

„Цврсто решени како централна банка да дадеме максимален придонес за приближувањето на нашата економија кон европското семејство, посветено и континуирано работиме и на натамошно усогласување на регулативата којашто е во наша надлежност со регулативата на ЕУ. Особено би ги потенцирала промените во законската регулатива во однос на банкарскиот систем, коишто ќе придонесат за натамошно зацврстување на финансиската стабилност, како и промените коишто се однесуваат на платежните услуги и платните системи. Постојано сме посветени и на усогласувањето на централнобанкарската статистика со европските барања.“ – посочи меѓу другото Ангеловска-Бежоска на средбата одржана заради размена на мислења и информации за натамошните етапи во евроинтегративните процеси во кои активно ќе биде вклучена и Народната банка.

„Народната банка, како независна институција во чија надлежност е монетарната политика, е една од клучните институции од кои се очекува да придонесат во создавањето на преговарачката структура и подготовката на државата за предизвиците на преговорите, особено во делот на економските поглавја“ – нагласи Османи, изразувајќи притоа задоволство од досегашната соработка меѓу двете институции, особено во рамките на текот на т.н. објаснувачки скрининг, во чии рамки досега веќе се отворија неколку поглавја од сферата на економијата.

Во процесот на пристапување кон ЕУ, централната банка активно учествува со свои претставници во националната преговарачка структура за пет поглавја од европското законодавство. На денешната средба беше нагласено дека во контекст на очекуваното забрзување на евроинтегративните процеси, Народната банка ќе продолжи со јакнењето на своите капацитети за да може и натаму да дава максимален придонес во чекорењето по европскиот пат на земјава. 

Во дискусијата на гувернерката и вицепремиерот одделно внимание им беше посветено и на проектите коишто ги финансира ЕУ и се поврзани со активностите за подготвеност на земјава за членство во Унијата. Народната банка, меѓу другото, веќе учествува и во двегодишната Регионална програма наменета за зајакнување на капацитетите на централните банки од шесте земји од Западен Балкан. Соговорниците истакнаа дека е особено важно што во септември годинава ќе започне да се спроведува и твининг-проектот „Јакнење на институционалниот капацитет на Народната банка на патот кон нејзино членство во ЕСЦБ“. Овој проект, за кој централната банка се пријави со поддршка од Секретаријатот за европски прашања и за кој ЕУ издвои 600.000 евра, треба да биде фокусиран на платните системи, банкарската супервизија, централнобанкарската статистика и истражувањето.

Кон завршницата на средбата, Ангеловска-Бежоска и Османи изразија задоволство од успехот на Република Северна Македонија, што го постигна влегувајќи  во втората фаза од спроведувањето на Спогодбата за стабилизација и асоцијација со ЕУ. Тоа создава исклучителен потенцијал за економското поврзување на земјава со земјите членки на Унијата, како важна основа во создавањето услови и потенцијали за полесен влез на странски директни инвестиции коишто доаѓаат од Унијата и воопшто, за унапредување на економската размена со ЕУ.

Во натамошниот период, соработката меѓу Народната банка и Секретаријатот за европски прашања ќе биде уште посилна, со цел што посоодветно да се одговори на дел од предизвиците за земјава во рамки на евроинтегративните процеси.

НБРМ

Препораки од Народната банка во врска со исплатата на мајските пензии

Објавено

на

По известувањето дека сите банки се подготвени да ја реализираат предвремената исплата на мајските пензии, Народната банка апелира: (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Стабилноста на денарот е загарантирана, тврдат актуелниот и претходните гувернери и меѓународни институции

Објавено

на

Денарот е стабилен со години, стабилен останува и во текот на корона кризата, и простор за загриженост нема. Народната банка гарантира дека денарот е и ќе остане стабилен, а тоа го потврдуваат и меѓународните финансиски институции и агенциите за кредитен рејтинг. Дека стабилноста на денарот е загарантирана укажуваат и поранешните први луѓе на централната банка, а кои потенцираат дека не треба да се верува на шпекулации за националната валута, пренесува „МИА“. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

И во услови на криза, Македонците купуваат станови

Објавено

на

Потрошувачките кредити и понатаму остануваат убедливо најзастапени кредитни производи од аспект на намената на кредитите одобрени на физичките лица, соопшти Народната банка во најновиот извештај за монетарните движења. (more…)

Продолжи со читање

Популарно