Connect with us

Странски банки

Србија издаде “зелена обврзница” на износ од една милијарда евра за прв пат во својата историја

Објавено

на

Со издавањето на зелената обврзница, Србија во четвртокот стана една од ретките европски земји и единствена европска земја надвор од Европската унија што издаде зелен инструмент, објави Народната банка на Србија, наведувајќи дека Србија реализирала две емисии на меѓународниот финансиски пазар.Еврообврзница во евра (двојна транша).

„За првпат во својата историја, Србија издаде„ зелена “еврообврзница во износ од една милијарда евра, со рок на доспевање од седум години, што покажува дека Србија е еколошки одговорна земја. „Оваа еврообврзница беше издадена по најниска купонска стапка од еден процент и стапка на принос од 1,26 отсто, со барање на инвеститорите што надмина три милијарди евра за време на аукцијата“, објави Народната банка на Србија.

Во исто време, како што се посочува, беше издадена петнаесетгодишна конвенционална еврообврзница во евра во износ од 750 милиони евра, по купонска стапка од 2,05 проценти и стапка на принос од 2,3 проценти, што е еврообврзница со најдолг рок на достасување во Република Србија, досега издадена (за што побарувачката на инвеститорите го надмина нивото од 2,5 милијарди евра) “.

Во врска со „зелените обврзници“, Народната банка на Србија посочи дека средствата собрани на овој начин ќе се користат исклучиво за финансирање или рефинансирање на нови и постојни расходи насочени кон постигнување на уште поодржлив економски раст, и преку инвестиции во обновлива енергија, енергетска ефикасност, транспорт, одржлив управување со водите.и спречување и контрола на загадувањето.

Останато

Бундесбанк: Германското стопанство зимава ќе влезе во рецесија

Објавено

на

Германското стопанство ќе западне во рецесија во зимската половина од годината, по неочекуваното зголемување на активноста во летниот квартал, предупреди Централната банка. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Избрани финалистите на НЛБ Групацијата во проектот #РамкаЗаПомош

Објавено

на

Ако можеме да судиме според ентузијазмот, идеите и иновативноста на компаниите кои годинава учествуваа во проектот #РамказаПомош на НЛБ Групацијата, нема од што да се плашиме кога станува збор за одржливата иднина. Во проектот учествуваа дури 300 компании од шест пазари, со кои главната банкарска групација во Југоисточна Европа бараше одржливи решенија за предизвиците на иднината. Жирито избра 10 финалисти од секој пазар, кои меѓу другото се натпреваруваат и за спонзорски финансиски средства со кои ќе можат да ги реализираат своите идеи. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарски банкарски гигант ќе и плати на Франција 238 милиони евра за да избегне тужба

Објавено

на

Швајцарскиот банкарски гигант “Credit Suisse” се согласи да плати 238 милиони евра на Франција за да избегне кривично гонење за измама, соопшти надлежниот суд во Париз. (more…)

Продолжи со читање

Популарно