Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Странски банки

Србија доби членство во АИИБ

Објавено

на

Одборот на гувернери на Азиската банка за инвестиции во инфраструктурата (АИИБ) го одобри барањето за прием на Србија, беше објавено на официјалната веб-страница на меѓународниот кредитор.

Според изјавата, одборот на гувернери АИИБ ги одобри апликациите за членство на вкупно шест земји – Србија, Алжир, Гана, Либија, Мароко и Того, со што вкупниот број на членови e 93 држави.

Шест потенцијални членови официјално ќе се приклучат на АИИБ кога ќе ги завршат неопходните процедури во своите земји и ќе ја депонираат првата капитална војна со банката. На новите членови ќе им се доделат акции од постојниот пакет нераспределени акции на АИББ, се вели во соопштението на седиштето на банката во Пекинг.

“Членството во АИИБ се зголеми за три години од 57 основачки земји до 93 членови од речиси сите континенти. Ова ја покажува посветеноста на нашите членови на мултилатералната соработка и јакнењето на улогата на АИИБ во меѓународната финансиска заедница “, рече заменик-претседателот на АИББ, Денис Александер.

Зголемувањето на бројот на членовите на банката во Европа и Африка, исто така, е одраз на растот и развојот на меѓурегионалната поврзаност, особено одржливата инфраструктура која отвора пристап до нови пазари во Азија и пошироко.

Повелбата на АИББ беше потпишана од 57 земји пред банката официјално да биде лансирана во јануари 2016 година.

Странски банки

Бундесбанк: Централните банки да внимаваат со дигиталните валути

Објавено

на

Гувернерот на централната банка на Германија, Јенс Видман истакна дека дигиталните валути издадени од централни банки во светот, можат да го дестабилизираат финансискиот систем и да ја влошат состојбата на банкарскиот бизнис. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Нов тим на Управниот одбор на Штаермеркише Шпаркасе

Објавено

на

Од денес, Штаермеркише Шпаркасе има нов тим во Управниот одбор. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

НЛБ Групацијата со резултати од првиот квартал од 2019 година: Оствари нето добивка од 57,9 милиони евра

Објавено

на

На својата 55 – та седница Надзорниот одбор на НЛБ д.д. ги разгледа резултатите на НЛБ Групацијата за првиот квартал од 2019 година. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange