Connect with us

Домашни банки

Со сопствен фотоволтаичен систем Комерцијална банка спречи емисија на 18,7 тони CO2

Објавено

на

Комерцијална Банка АД Скопје во декември 2018 година инсталираше сопствен фотоволтаичен систем за производство на електрична енергија на површина од 130 м2, лоциран на покривот на деловниот објект на Банката во центарот на Скопје.

Една година подоцна, Комерцијална Банка АД Скопје со гордост ги објавува резултатите од работењето на фотоволтаичниот систем:

  • Произведена електрична енергија за период од 12 месеци: 33 MWh.
  • Заштеда на CO2: 18,7 тони (толку СО2 би се испуштило во атмосферата доколку оваа количина на електрична енергија би се произвела во термоцентрала, не сметајќи го дополнителното загадување од ПМ честици, сулфур-диоксид и чад)
  • Оваа заштеда на COе еквивалентна на засадување на 480 дрва, кои ја апсорбираат наведената количина COод атмосферата.
  • Со досега произведената сопствена електрична енергија би можеле да се извозат 125.000 километри со електричен автомобил.

Во досегашното работење на фотоволтаичниот систем не е забележан ниту еден проблем и немало ниту една сервисна интервенција. Системот продолжува да работи во функција на намалување на загадувањето и во рамките на напорите за општествена одговорност на Банката.

Домашни банки

Развојна банка: Инструкции за плаќање на обврски по основ на бескаматен кредит “Ковид 1”

Објавено

на

Развојна банка на Северна Македонија преку соопштение ги извести корисниците на бескаматен кредит од Посебниот кредитен фонд (ПКФ), “Ковид 1” дека инструкциите за плаќање се достапни на веб страницата на банката. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

УНИБанка ќе изврши исплата на полугодишна камата од 9% на имателите на Перпетуални обврзници

Објавено

на

Универзална Инвестициона Банка АД Скопје на 22.01.2021 година ќе изврши исплата на полугодишна камата по каматна стапка 9% на годишно ниво на имателите на перпетуални обврзници со ИСИН MKBLBA200011 и шифра UNIPO, објави банката преку соопштение до Македонската берза. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Комерцијална банка и Mastercard® со донација од 10.000 евра за помош и грижа на деца со аутизам

Објавено

на

Новогодишните и Божиќните празници оваа година, како никогаш досега, ни ги предочија семејните вредности, почитувањето и одговорноста, бесценетоста на помагањето и на грижата за другите. Но, хуманите вредности и општествената одговорност се дел од принципите на деловната практика на Комерцијална банка во континуитет. Комерцијална банка помага, а победата е за сите.

(more…)

Продолжи со читање

Популарно