Connect with us

Криптовалути

Со растот на криптовалутите, на кого му требаат банките?

Објавено

на

Неколку сериозни економисти замислуваат дека новите криптовекови, и покрај целата возбуда околу криптовалутите, сметаат дека тие ќе ги направат националните валути излишни. Во голема мера тие се во право, но бидејќи вообичаените пари всушност прават доста добра работа. Американскиот долар и други резервни валути историски се одвиваат добро како средство за размена и како складиште на вредност – двете главни функции на валутата. Криптовалутите слабо работат на двата сегменти и нема да ги нарушат парите како што го знаеме.

Но, тоа не значи дека новите технологии нема да вложат многу големо нарушување на финансискиот систем. Традиционалните економисти, често ја игнорираат клучната поделба помеѓу парите (“што”) и технологијата на плаќање (“како”). Оваа конфузија потекнува од фактот дека за постарите форми на пари – злато или банкноти – не постои разлика помеѓу “што” и “како”; Вие едноставно плаќаат сметки со хартиена пара или златни монети на продавачот.

Денес, сепак, со физички пари плаќаме помалку и поретко. Наместо тоа, кога работиме, ние обично пренесуваме дигитален код во замена за доброто или услугата што ја купуваме. И тоа е преку технологијата што ги дигитализира парите, а новите учесници и начини на плаќање го предизвикуваат финансискиот систем.

Веќе видовме ваков вид промени во земјите во развој, каде што не секој има пристап до банкарска сметка. Во Источна Африка, на пример, компаниите за мобилна телефонија ги прескокнуваа банките како посредници за плаќање, бидејќи им овозможија на луѓето да префрлаат готовина еден со друг. Тоа значеше дека луѓето можеа да користат телефонски кредити како дигитален медиум за размена и дека платната инфраструктура стана мобилна мрежа.

Се разбира, во развиените економии, повеќето потрошувачи имаат пристап до банкарска сметка со дебитни и кредитни картички, што значи дека тие веќе се ангажираат во трансфери на дигитални пари. Ова ги направи традиционалните банки во САД и Европа далеку помалку ранливи на неприфатливи иноватори, иако нивните технологии за електронско плаќање може во некои случаи да бидат несигурни. Уште повеќе, да се натпреварувате директно со банките во развиена економија, мораше да покажете дека вашата технологија е компатибилна со постојната инфраструктура и да ги пренесе сите регулаторни пречки што треба да се препознаат како банка.

Ова е местото каде што влезе биткоин. Предноста на криптовекциите не е тоа што тие се електронски валути; долари, евра, јени и јуани се сите е-валути денес. Напротив, предноста е што blockchain технологија нуди комплетна, автономна алтернатива на традиционалниот систем за трансфер на плаќања, сите корисници имаат пари во истата банка.

Криптовалути

Како до безбедно купување на криптовалути?

Објавено

на

Едно од најактуелните прашања и вечна дилема на оние кои сакаат на овој начин да се збогатат e “рударство” или купување?

“Рударството” е прилично скапа работа, бидејќи бара компјутери со висока моќ, па така единствениот избор што им преостанува на ентузијастите во оваа област се наоѓаат на почетокот на нивната “кариера” во доменот на криптовалутите е купување. Бројни пазари како BitMEX, UpCoin нудат можност да купуваат / продаваат разни криптовалути, а за возврат многу често бараат многу информации за вас, со цел да се подобри “слабата точка” на овој вид трансакциска – безбедност.

Прво и најважно, треба да разбирате дека основното значење на криптовалутите не е брзо и лесно да заработите пари – креаторите на blockchain технологијата никогаш не го имале ова на ум. Меѓутоа, во сегашната ситуација, со трговијата преку разни валути може брзо да заработите, но потребна е голема претпазливост.

Прво правило, е добра информираност пред да навлезете во секое купување. Најчестата измама со криптовалути лежи во тоа што многу мал број на луѓе разбираат како тие функционираат и воедно со тоа претставуваат лесна мета.

Второ, користете здрав разум и секогаш проверувајте ги сите информации што ги добивате од повеќе извори. Никогаш не треба да вложувате пари за кои не сте подготвени да ги изгубите затоа што пазарот е многу нестабилен и во секој момент може да биде голем пад, како што видовме пред неколку дена кога скоро сите криптовалути изгубија многу од нивната вредност” .

Покрај методот на онлајн начин на купување, одредени криптовалути можат да се купат преку банкомати, а најдобриот начин за нивно складирање е дигитален паричник. Значи, како и секогаш кога станува збор за безбедно купување, сето тоа се сведува на фундаментални истражувања, трендови за следење, берзи (како CoinMarketCap) и среќа, бидејќи берзата е иста како и редовната коцка. Единствената сигурна работа во оваа “игра” е дека криптовалутите претставуваат скоро сигурна иднина.

 

Продолжи со читање

Криптовалути

Биткоин ќе стане неважен

Објавено

на

Во 2009 година, Сатоши Накамото му покажа на целиот нов вид валута. Таа не била издадена и дистрибуирана од страна на централната банка, туку од страна на нејзините сопственици (корисници), се грижела за приватноста околу финансиските трансакции, а да се фалсификува било невозможно.

Денес, девет години подоцна, има 24 милиони активни биткоин паричници што се користат во целиот свет. Вредноста на еден bitcoin се зголеми од околу еден долар во 2011 година и  дури 19.700 долари кон крајот на 2017 година.

Но, успехот, се разбира, ја раѓа конкуренцијата. И Биткоин сега јасно е доминантна криптовалута. Сепак, моќта му опаѓа. Како резултат на ова, на почетокот на април, нејзиното пазарно ограничување беше три пати поголемо од ограничувањето на Ethereum, нејзиниот најблизок конкурент, и приближно еднаква на оние од сите други криптовекови во комбинација.

Според MIT Technology Review има три основни начини како Биткоин може да “исчезне„. Единствена опасност е дека тактиките за уништување на Биткоин може да се употребат на сите останати криптовалути.

Биткоин функционира без централна банка. Односно, нема седиште кое ја одредува цената, таа е одредена од пазарот. Првата тактика е некоја централна банка да ја превземе валутата.

Во извештајот стои дека втората тактика е моќта на социјалните мрежи (особено Facebook) да се искористи за негативна кампања и уништување на валутата. Facebook може многу лесно да ја искористи шансата и да го собори Биткоин.

Има уште еден начин да се направи Биткоин ирелевантен, оној што едноставно ја следи природната прогресија на она што веќе се случува денес. Во блиска иднина стоките и услугите се повеќе застапени со токени, кои можат да се разменуваат со секого.

Продолжи со читање

Криптовалути

Како да ја изберам вистинската криптовалута?

Објавено

на

Комбинацијата на економијата и технологијата доведе до една од најпопуларните онлајн содржини на интернет – Биткоин. Речиси не постои човек што не слушнал за оваа дигитална валута, особено откако вредностa почна да расте ( a создадена во 2009 година). Сепак, мал број луѓе знаат дека има над илјада други криптовалути.

Кои се најпопуларните и (можеби) во иднина најпрофитабилните и како да се добијат?

Според Европската централна банка во  Virtual currency schemes – a further analysis се вели дека овој тип на електронски пари е всушност дигитален приказ на вредност која не е издадена од банка, кредитна институција или институција за е-пари, и која (во одредени случаи) може да се користи како алтернатива на стандардните форми на пари.

Заедницата Fintech, оптимистички очекува оваа алтернатива да стане mainstream во иднина и целосно да ги замени физичките пари.

BTC, ETC, DASH, XRP, LTC, XRP. Што значат и за што служат?

Покрај Bitcoin (BTC) (чија вредност во голема мера флуктуира, и неколку пати во текот на минатата годинa достигнувa рекордно висока вредност), еден од најдоминантните дигитални валути е Ether (ETC), валута на софтверската платформа Ethereum која беше создадена пред 3 години од Vitalik Buterin ( така што го победи Цукерберг, а во 2014 година ја доби наградата во областа на ИТ софтвер). Овозможува реализација на peer to peer паметни договори. Со помош на нив на безбеден начин се врши трансфер на пари, имот или било која друга вредност, без потреба за посредници, секоја трансакција е снимена и не може да се промени.

Dash, дигитална валута која ,,за разлика од Bitcoin овозможува моментално трансакции, а нивната цена е само неколку центи”. Во прилог на обезбедување на брзи, лесени и безбедни трансакции, целта на Dash е констатно да работи на проекти за унапредување на стабилноста и функционалноста на валутата. За таа цел во јуни 2018 година, се очекува лансирањето на проектот Dash Evolution кој ќе ја ,,претставува надградбата на постојните системи за плаќање како PayPal, но преку blockchain и мрежа на Dash”.

Ripple (XRP) творец на истоимената компанија. Неговата цел е, како што објави компанијата од Сан Франциско “да обезбеди глобални финансиски трансакции од било која големина и без враќање, веднаш и речиси бесплатно.” Ова е една од валутите што доживеа највисок раст во текот на годината и нејзината вредност во првата половина од 2017 година се зголеми за 3.977%.

Litecoin создадена од страна на поранешен инженер на Google. Важи за прв следбеник на Bitcoin, и создадена е со цел да ги поправи недостатоците на Bitcoin.  Litecoin е побезбеден од Bitcoin и поради нејзиниот раст на вредноста се смета за добра инвестиција.

Monero (XMR) создадена во 2014 година, кој за разлика од другите тежи на целосна приватност и анонимност на трансакции, и тоа е причината зошто нема пристап до детали за размена ( кој ја испратил валутата, кој ја добил, итн.). Нејзината приспособливост ја прави повеќе непроценлива инвестициска опција и нејзината вредност продолжува да расте.

 

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250
[ccpw id="39761"]

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange