Connect with us

Странски банки

Со еден твит ја намали вредноста на својата компанија за 14 милијарди долари

Објавено

на

Основачот на компанијата „Tesla“, Илон Маск, со само еден негов твит на социјалната мрежа „Twitter” ја намали вредноста на компанијата за 14 милијарди американски долари. Тој напиша дека нејзината цена е премногу висока, по што акциите почнаа вртоглаво да ја губат својата вредност.

Твитот на Маск, исто така, намали 3 милијарди американски долари во неговиот удел во „Tesla“, бидејќи инвеститорите веднаш се повлекоа од компанијата, пренесува „BBC”.

„Цената на акциите на Тесла е превисока според мое мислење“, напиша тој во една од неколкуте твитови, вклучувајќи ги и оние што ветија дека ќе ги продадат неговите средства.

 

„Wall Street Journal” објави дека милијардерот негирал дека твитот за цената на акциите на „Tesla“ е шега.

Цената на акциите на „Tesla“ се зголеми оваа година, со што се зголеми вредноста на производителите на електрични автомобили на близу 100 милијарди американски долари, што може да му даде на Маск бонус исплата од неколку стотици милиони долари.

Ироничните коментари на Маск секако се главоболка за инвеститорите и влијаат на цените на акциите, и ова не е првпат милијардер да „игра“ на овој начин.

Поради твит од 2018 година за иднината на компанијата „Tesla“, регулаторните тела на Њујоршката берза го казнија Илон Маск со 20 милиони долари, по што тој се согласи сите последователни објавувања на оваа платформа да бидат прегледани од страна на адвокатите.

Минатиот месец федералниот суд донесе одлука дека „Tesla“ и Маск да се соочат со тужба од акционерите во врска со неговиот приватен твит, за кој тврдеа дека Маск имал намера да ги измами.

Странски банки

ПроКредит Групацијата постигна значителни резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

Објавено

на

Групацијата ПроКредит, која главно е активна во Југоисточна и Источна Европа, објави висок финансиски резултат од 94,0 милиони евра за првите девет месеци од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 13,6 %, со што се нагласуваат среднорочните проекции на групацијата. Добриот резултат главно беше поттикнат од континуираната позитивна динамика на нето-каматната маржа, како и од подобрениот коефициент трошоци-приходи од 58,7%. Стабилните показатели за кредитниот ризик доведоа до умерена цена на ризикот од 20 базични поени, каде спаѓаат и дополнителните резервации за загуби резервирани во третиот квартал на работењето на групацијата во Украина. Како резултат на силниот оперативно-финансиски развој во целата групација, Управниот одбор реши на 26 октомври 2023 година повторно да ги подигне проекциите за финансиската 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Банката во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Северна Македонија. Тој ќе ја преземе функцијата на 1 ноември и ќе ја води канцеларијата на Банката во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ПроКредит Холдинг АД: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

Објавено

на

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети. (more…)

Продолжи со читање

Популарно