Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Странски банки

Сосиете Женерал ја објави продажбата на својот мнозински удел во Молдавија на ОТП Банка

Објавено

на

Сосиете Женерал склучи договор да го продаде својот мнозински удел во Молдавија на ОТП Банка. Завршувањето на трансакцијата се очекува да се случи во наредните месеци, по прием на потврди од релевантните локални банкарски, монополски и пазарни органи.

Трансакцијата ќе изнесува околу 240 милиони евра, колку што беше објавено во соопштението објавено на 17 јануари 2019 година.

Понатаму, Сосиете Женерал и ОТП Банка потпишаа договор за соработка кој опфаќа обезбедување на заеднички услуги во различни области (вклучувајќи, но не ограничувајќи се на инвестициското банкарство, пазарите на капитал, финансирање, услуги за управување со пари и ликвидност). Унгарија е дел од овој договор за соработка, Бугарија и Хрватска ќе се приклучат наскоро. Албанија, Србија и Молдавија ќе бидат дел од неа по затворањето на трансакциите.

Филип Хаим, заменик – извршен директор на Сосиете Женерал Груп, задолжен за активностите за меѓународно банкарство, финансиски услуги и осигурување, вели: “Преку продажбата на Мобиасбанка – Унгарија, Сосиете Женерал презема чекор напред во својот стратешки план “Трансформација кон раст” преку оптимизирање капитал и рефокусирање на своите меѓународни активности за банкарство на мало на географски региони каде што има критична големина и високи потенцијални синергетски активности. Со задоволство го објавуваме потписот на договорот за соработка со ОТП, кој ќе ни овозможи да обезбедиме заеднички услуги за нашите корпоративни клиенти во регионот“.

Странски банки

Дефинитивно крај за банкнотата од 500 евра!

Објавено

на

Германските и австриските централни банки, банкнотите од 500 евра ќе ги имаат во оптек само уште до овој петок. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка одобри 420 милиони евра за новата четиригодишна рамка за партнерство со земјава

Објавено

на

Бордот на извршни директори на Групацијата Светска банка ја одобри денеска четиригодишната рамка за партнерство која има за цел поддршка за побрз, сеопфатен и одржлив раст во Република Северна Македониjа. Како што најави министерот за финансии претходно со ова на земјава и се ставаат на располагање 420 милиони долари. (more…)

Продолжи со читање

Платежни картички

МастерКард се соочува со казна од 14 милијарди фунти!?

Објавено

на

Американската компанија за финансиски услуги, Мастеркард се соочува со еден од најголемите судски процеси во историјата, и доколку го изгуби случајот, тогаш на секој корисник во Велика Британија ќе должи по 300 фунти. (more…)

Продолжи со читање
project

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange