Connect with us

Странски банки

Сосиете Женерал ги продава банките во регионот?

Објавено

на

Повторно се актуелни гласините за преструктуирање во банкарскиот сектор во регионот, со оглед на тоа дека дел од бугарските и српските медиуми пишуваат дека Сосиете Женерал се повлекува од пазарите во централна и источна Европа.

Бугарскиот портал Capital.bg ја објави веста за повлекувањето, наведувајќи дека од СоЖе не се задоволни со својата позиција на овие пазари, особено бидејќи банката не го заземала лидерското место во регионот.

Потенцијалниот купувач на СоЖе, согласно шпекулациите е унгарската ОТП Групација, од каде одбиле да коментираат за овој договор – наведува Capital.bg.

Овие шпекулации беа актуелни пред една година, но тогаш официјално беше соопштено дека продажбата на СоЖе нема да се случи.

Сепак, медиумите во Бугарија повторно ја актуелизираа оваа тема, а согласно нивните информации, освен ОТП Група, друг потенцијален купувач е американскиот фонд Аполо Глобал Менаџмент, од каде исто така ниту ги потврдија ниту ги негираа гласините.

Покрај СоЖе во Бугарија, предмет на продажба се и подружниците во останатите 5 (пет) земји во регионот – Србија, Албанија, Македонија, Црна Гора и Молдавија.

Минатата година ОТП Група веќе изврши купување на една членка на СоЖе во регионот – хрватската Сплитска банка.

Согласно пишувањата на Bankar.rs, овие пазари во моментов се презаситени и непривлечни, а токму тоа е причината поради која СоЖе се повлекува, особено фактот што банката во најголем дел од овие земји не влегува ниту во топ 3 банки во банкарските пазари на тие земји.

Странски банки

Акциите на словенечката НЛБ се прикажани на берзите во Љубљана и Лондон

Објавено

на

Со котација на акции на берзата, постапката за јавна понуда на акциите на НЛБ е завршена. Банката сега е во голема мера дисперзирана и државата има контролен удел. Во процесот на јавна продажба, државата продала 11.818.181 или 59,1% од сите акции на НЛБ по цена од 51,5 евра. Со воведувањето на специјалната опција за стабилизација, уделот може да се зголеми на 65%, а средствата за државата да достигнат 669,5 милиони евра. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Раст, иновации и предизвици на банкарскиот сектор во Обединетите Арапски Емирати

Објавено

на

Обединетите Арапски Емирати забележаа постојан економски раст во последните шест години. Годишниот раст на домашниот производ од 2010 година е на ниво од 4,4%, со кулминација во 2012 година кога се забележува раст од 7,2%. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Франција бара од швајцарска банка 1,6 милијарди евра отштета поради перење пари

Објавено

на

Француската држава, странка во судскиот процес против големата швајцарска банка УБС во Париз, побара „отштета од 1,6 милијарди евра“ за да го санкционира големиот „систем за измама и перење пари“.

(more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange