Connect with us

Странски банки

Словенците развија уред за дезинфекција на банкноти

Објавено

на

Трочлен тим од Гросупље во Словенија, разви уред направен да ги дезинфицира банкнотите со помош на ултравиолетови зраци.

За уредот се тврди дека е единствениот во светот кој може да дезинфицира и до сто банкноти во минута.

„Нашите животи полека се враќаат во нормала, но по оваа пандемија на коронавирусот ќе мораме да бидеме многу повнимателни“, изјави еден од членовите на тимот, Жан Брезец.

Тој изјави дека отежнувачката околност во развојот на овој уред е фактот дека сè е направено за време на карантинските мерки заради COVID-19.

Како што пренесува „STA”, неколку словенечки банки веќе се заинтересирани за овој уред, а една од нив ќе започне да го тестира во наредните денови, а тимот посочува дека во моментов има само три слични уреди на светскиот пазар.

Странски банки

Шпаркасе банка добива екслузивно право да издава картички на Дајнерс Клуб!?

Објавено

на

Шпаркасе банка потпиша договор за купување на “Erste Card”, која во Словенија има ексклузивно право да издава картички на Дајнерс Клуб и да склучува договори за прифаќање картички на продажните места, пренесува „Bonitet.com”. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Како рускиот банкарски гигант стана највредна европска банка!?

Објавено

на

На 7-ми октомври, „Sber“ (порано позната како „Sberbank“) стана највредната банка во Европа. Претходно, првото место го држеше британската „HSBC“, објавија руските медиуми. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР иницира прва програма за циркуларна економија за Западен Балкан и Турција

Објавено

на

Европска банка за обнова и развој (ЕБОР) почнува нова програма од 155 милиони евра за Западен Балкан и Турција за отстранување на пречките за премин кон циркуларна економија. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно