Connect with us

Странски банки

Словенечките банки речиси го дуплираа профитот во првата половина од годината

Објавено

на

Банките во Словенија остварија добивка пред оданочување од 251,1 милиони евра во првата половина од оваа година, што е за 90,3 проценти повеќе од истиот период минатата година. Добивката по оданочување се зголеми за 84,1 проценти на 226,4 милиони евра во однос на истиот период лани.

На системско ниво, нето исправката на вредност и резервациите изнесуваат 26 милиони евра, додека банките во истиот период минатата година формираа нето исправка на вредност од 98,5 милиони евра.

Вкупниот биланс на банкарскиот систем значително се зголеми во јуни како резултат на банкарските средства собрани на јунската аукција на Евросистемот (TLTRO-III) и наглото зголемување на депозитите на домаќинствата.

Продолжија позитивните трендови во кредитирањето на економијата и домаќинствата. Акциите на нефункционални изложености останаа ниски на 1,4 проценти во последните три месеци. Кредитите за небанкарскиот сектор се зголемија за 426 милиони евра на годишно ниво, на речиси 24 милијарди евра во првата половина од годината, откако кредитите на странци и други финансиски институции се зголемија поради високиот раст на станбените кредити (за 245,9 милиони евра ). Годишниот пад на заемите за нефинансиски корпорации, кои се споредливи по обем (8,9 милијарди евра) со оние во истиот период минатата година, повторно забави.

Бруто -приходот на банките изнесува 590,1 милиони евра во првата половина од годината, што е за 1,3 отсто помалку отколку во првото полугодие од минатата година. Повратот на капиталот пред оданочување на системско ниво на полугодишно ниво изнесуваше 10,6 проценти, а земајќи го предвид долгорочниот просек на исправка на вредноста и резервациите, ќе изнесува само една третина од реалниот, додаде Банката на Словенија.

Останато

Бундесбанк: Германското стопанство зимава ќе влезе во рецесија

Објавено

на

Германското стопанство ќе западне во рецесија во зимската половина од годината, по неочекуваното зголемување на активноста во летниот квартал, предупреди Централната банка. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Избрани финалистите на НЛБ Групацијата во проектот #РамкаЗаПомош

Објавено

на

Ако можеме да судиме според ентузијазмот, идеите и иновативноста на компаниите кои годинава учествуваа во проектот #РамказаПомош на НЛБ Групацијата, нема од што да се плашиме кога станува збор за одржливата иднина. Во проектот учествуваа дури 300 компании од шест пазари, со кои главната банкарска групација во Југоисточна Европа бараше одржливи решенија за предизвиците на иднината. Жирито избра 10 финалисти од секој пазар, кои меѓу другото се натпреваруваат и за спонзорски финансиски средства со кои ќе можат да ги реализираат своите идеи. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарски банкарски гигант ќе и плати на Франција 238 милиони евра за да избегне тужба

Објавено

на

Швајцарскиот банкарски гигант “Credit Suisse” се согласи да плати 238 милиони евра на Франција за да избегне кривично гонење за измама, соопшти надлежниот суд во Париз. (more…)

Продолжи со читање

Популарно