Connect with us

Криптовалути

Скокна цената на биткоинот по атентатот на иранскиот генерал

Објавено

на

Криптовалутата биткоин по атентатот врз иранскиот генерал Ќасим Сулејмани забележа најголем раст во последниот период и во моментот на пишување на овој текст има вредност од 7.335 долари.

Ова е раст од над 5% за популарната и најраспространетата децентрализирана криптовалута. Според очекувањата на аналитичарите цената на биткоинот може да продолжи да расте и натаму со кревање на тензиите меѓу САД и Иран.

Ова особено важи доколку Иран сака да се одмазди за убиството на својот генерал и прв човек на безбедносните и разузнавачките служби.

Скокот на вредноста на биткоинот се поклопува и со краткорочните подигнувања на цените на нафтата и златото како добро кое се купува во вакви периоди со цел да се избегнат девалвирање на вредноста со инфлацијата на цените.

Особено доколку продолжи да расте цената на нафтата со нови тензии во Блискиот исток и се зголеми нервозата кај инвеститорите кои ќе почнат да се грижат дека ќе расте инфлацијата, а за сметка на тоа ќе се намали потрошувачката и инвестициите со негативен одраз врз економскиот раст.

Во такви услови дополнително се очекува да расте интересот за криптовалута како биткоин.

Криптовалути

Централните банки ги испитуваат ефектите од можно воведување на дигитални валути

Објавено

на

Најголемите светски централни банки се здружија со цел да истражат дали е неопходно да се издадат криптовалути. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Како банкарската крипто револуција ќе дојде од Швајцарија?

Објавено

на

Швајцарија која важи за една од најдобрите држави за чување и управување со личното богатство се повеќе ќе се насочува кон употреба на криптовалута како нов и модерен начин за задржување на приватноста на корисникот.

Водејќи се од таа помисла новата банка SEBA Bank AG до седиште во Цирих и глобални лиценци ги истакна своите амбиции за употреба на криптовалутите.

Една од главните услуги на SEBA Bank AG е издавањето на дебитна картичка која благодарение на напреден софтвер може да прави плаќања и во традиционални валути и во модерни како биткоин и инстантно да ја направи конверзијата.

Со истата картичка на SEBA покрај мобилни плаќања и трансфери може да се прават трансакции за тргување на повеќе криптоберзи на кои се менуваат вредностите на различни финансиски продукти и криптодеривати.

Визијата на основачот Гидо Булер ја споделуваат и голем број на ангел инвеститори бидејќи досега неговата банка има собрано 100 милиони франци финансирање за само 2 месеци.

Швајцарија се повеќе развива позитивна крипто клима. Falcon Group во изминатите три години веќе овозможува управување со биткоин средства за корисниците.

Швајцарскиот стартап Bitcoin Suisse  исто така аплицираше за глобална лиценца во Швајцарија со што ќе може да работи од комерцијално банкарство, до чување на валути и понуда на крипто услуги.

Предностите на крипто банките кои се во самиот зачеток е брзината на отворање на сметка, издавање на дебитна картичка и бројни бенефиции во делот на приватноста и ефикасноста во тргувањето со криптодеривати.

Според Булер овие предности се повеќе ќе ги привлекуваат инвеститорите кои сакаат да го избегнат физичкиот ризик од располагање со криптовалутите, нивно чување и управување.

Визијата на швајцарските крипто банкари е нивните услуги да се пренесат и кон генералното население со поголемата употреба на криптовалутите, наместо како сега на помала група на инвеститори и иноватори.

Продолжи со читање

Криптовалути

Биткоинот е непроценлив како валута

Објавено

на

Вреднувањето на биткоинот дека претставува криптовалута која е непроценлива е многу важен атрибут, особено во земји како Аргентина и други каде во моментов расте интересот за признавање и воведување на криптовалутите како платежно средство. (more…)

Продолжи со читање

Популарно