Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Домашни банки

Си оди се што е француско од Охридска банка

Објавено

на

Веќе е извесно дека француски Сосиете Женерал се повлекува од Балканот, а денес и официјално беше соопштено дека е постигнат договор со Штаермаркише Шпаркасе АГ за продажба на 384.844 обични акции со право на глас односно 74,53% од акциите кои ги поседуваат во Охридска банка АД Скопје. 

Во текот на денешниот ден, Управниот одбор на Охридска Банка прими од Штаер намера за преземање на сите акции издадени од страна на Охридска Банка (“Намера за преземање”).

Во наредните неколку месеци, Сосиете Женерал Груп и Штаер заедно ќе работат на добивање на потребните дозволи и во најскоро време (се предвидува средината на 2020 година), Охридска банка и Шпаркасе Банка Македонија да се спојат во една банка.

Откако, официјално беше соопштен постигнатиот договор, ќе следи период на ревидирање на вработените, како во едната, така и во другата банка, а тоа започна со членот на Управниот одбор на Охридска банка АД Скопје, Тома Пувро.

Охридска банка АД Скопје преку соопштение на Македонска берза ја известува јавноста дека започнувајќи од 01.03.2019 година, г-дин Тома Пувро повеќе нема да биде член на Управниот одбор на Охридска банка АД Скопје.

 

Домашни банки

НЛБ Банка спонзор на настанот “5.FMCG SUMMIT Скопје 2019”

Објавено

на

НЛБ Банка е спонзор на настанот “5.FMCG SUMMIT Скопје 2019”, кој се одржува денес (16.05) и на едно место ги обедини трговците, дистрибутерите и производителите за да ги слушнат новитетите од најзначајните домашни, регионални и светски авторитети во FMCG секторот. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Добивката на Стопанска банка АД-Скопје намалена за неверојатни 42,9%

Објавено

на

Во периодот од 01.01.2019 до 31.03.2019 година Стопанска банка АД – Скопје (во натамошниот текст: СБ) оствари нето добивка пред оданочување во износ од 599.895 илјади денари, што претставува намалување за 42,9% споредено со нето добивката остварена во анализираниот период минатата година. Намалениот резултат во тековниот период се должи на ефектот од решениот статус на должникот Фени Кавадарци во првиот квартал од 2018, кога СБ склучи договор за продажба на своите побарувања со што во билансите на Банката беше евидентирано ослободување на исправката на вредност и истото имаше соодветен ефект врз остварениот финансиски резултат, објави банката преку соопштение на Македонска берза. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Работилница со ПроКредит Банка: Важноста на комуникациските вештини во процесот на селекција при вработување

Објавено

на

Важноста на комуникациските вештини при вработување е особено голема во модерното и динамично општество поради се поголемата конкуренција на пазарот на трудот. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange