Connect with us
P2_P_MK_1600x400

НБРМ

Системите за плаќање КИБС и МИПС достапни за плаќање и денес (08.06.2019 година)

Објавено

на

Системите за плаќање КИБС и МИПС се достапни и денес, 8ми јуни 2019 година бидејќи денешниот ден се одработува неработниот ден кога папата Франциск беше во посета на Република Северна Македонија.

Народната банка на Репблика Северна Македонија и Клириншката куќа КИБС објавија дека нивните системи за меѓубанкарски плаќања ќе бидат достапни за клиентите на банките и во текот на денешниот ден согласно терминскиот план истанкат на веб страниците на банките.

Тоа значи дека, доколку клиентите имаат потреба да извршат регуларно и/или итно плаќање кон друга банка, примателот на средствата ќе ги има истите во текот на денешниот ден.

Напомена: Клиентите истото можат да го сторат и преку сервисите за електронско и мобилно на банкарство на банката чии услуги користат.

НБРМ

Ќе се печатат нови банкноти од 10 и 500 денари на кои ќе пишува Северна Македонија

Објавено

на

По промената на името во Северна Македонија, очекувано беше во брзо време да добиеме и нови банкноти на кои ќе биде испишан новиот назив на државата. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Фадил Бајрами повторно е именуван за вицегувернер на Народната банка

Објавено

на

Во рамки на 110. седница на Собрание на Република Северна Македонија, на 31 август 2019 година, за вицегувернер на Народната банка беше именуван Фадил Бајрами. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Народната банка очекува растот на економијата годинава да достигне 3,5%

Објавено

на

На 10 септември 2019 година, Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка ги разгледа клучните показатели за домашната економија и движењата на меѓународните и на домашните финансиски пазари, во контекст на поставеноста на монетарната политика. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange