Connect with us

Интервјуа

Синиша Наумоски: Со информираност и промоција на вредностите се подобрува банкарската професија

Објавено

на

Постоењето на платформа за брзо и квалитетно информирање, промоција на иновациите и новитетите во банкарската индустрија е од голема важност, смета извршниот директор на Академијата за банкарство и информатичка технологија кој се вклучува во кампањата на Банкарство.мк.

Целта е преку поголема информираност и поголема достапност на податоците и подигнување на компетитивноста во банкарскиот секор, до подобри услуги и производи за корисниците.

„Како претставник на специјализирана едукативна институција за банкарство – АБИТ, мојата цел секогаш била зголемување на финансиската едукација во насока на создавање на вредностите за подобрување и унапредување на банкарската професија воопшто. Само со специјализиран веб сајт за банкарство и финансии како Банкарство.мк кој на едно место ги обединува сите информации за клиентите може да се помогне во реализацијата на ваквата општоприфатена цел. Сочинет од млад тим на претприемачи и банкари кој создава во контитунитет креативна интелегенција претставува водич или стимулатор за секој поединец во банкарската индустрија.“, вели за Банкарство.мк Синиша Наумоски извршен директор на АБИТ.

Секогаш на страната на корисниците, ја подигнуваме конкуренцијата во банкарскиот сектор. Најважните информации за банкарскиот сектор и финансиите во државата на едно место со цел подобра информираност на клиентите за да можат да носат подобри одлуки.

Финансиско информирање достапно за секој, за подобри услуги за клиентите, е главното мото во кампањата која ќе трае во наредниот период и во која ќе учествуваат релевантни предводници на банкарскиот и финансискиот сектор, како и на регулаторните тела од овие гранки.

Интервјуа

Интервју | ЉУПКА ЃОРГИЕВСКА: НЛБ Банка е финансиски супермаркет на иновативни штедни продукти

Објавено

на

По повод месецот на штедење, кога се одбележува и меѓународниот ден на штедење (31 октомври) Банкарство спроведува низа интервјуа со посебен осврт на депозитите и штедењето.

На тема штедење и неговото значење за економијата, движењето на каматните стапки, алтернативите за штедење кои се достапни на пазарот, сигурноста на депозитите и банките и новитетите во овој сегмент разговараме со г-ѓа Љупка Ѓоргиевска, Помошник на Управниот одбор на НЛБ Банка АД Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Интервјуа

Интервју | ЕМИЛИЈА НАЦЕВСКА, ВИЦЕГУВЕРНЕР НБ: И во услови на криза, депозитите растат – расте и денарското штедење

Објавено

на

Светот неколку години по ред се соочува со различни кризи, а овие случувања не ја заобиколија ниту Македонија, граѓаните на овие случувања реагираа на различни начини, но монетарната политика е соодвено поставена и ликвидноста на банкарскиот систем е во добра кондиција.

На тема справувањето со овие кризи од аспект на монетарната политика, улогата на основната каматна стапка во дефинирањето на ценовната стабилност, фиксниот девизен курс, движењето на депозитите и очекувањата за економскиот раст во периодот што следи разговараме со г-ѓа Емилија Нацевска, Вицегувернер на Народната банка на Република Северна Македонија. (more…)

Продолжи со читање

Интервјуа

Интервју | ДИМИТАР РИЗОВ, КАПИТАЛ БАНКА: Се повеќе клиентите се ориентираат кон онлајн депозитите

Објавено

на

По повод месецот на штедење, кога се одбележува и меѓународниот ден на штедење (31 октомври) Банкарство спроведува низа интервјуа со посебен осврт на депозитите и штедењето.

На тема штедење и неговото значење за економијата, движењето на каматните стапки, алтернативите за штедење кои се достапни на пазарот, сигурноста на депозитите и банките и новитетите во овој сегмент разговараме со г-дин Димитар Ризов, Директор на Сектор за физички лица во Капитал Банка АД Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Популарно