Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Интервјуа

Силвана Миленкова: Лајф Инвест е производ со кој се овозможува заштеда, заштита и инвестиција за секој осигуреник

Објавено

на

Осигурителната компанија Winner Life која е дел од групацијата Vienna Insurance Group на македонскиот пазар нуди широк избор на осигурителни производи што овозможуваат секој клиент да добие животно осигурување што најмногу одговара на неговите потреби.

Kако дел од оваа моќна осигурителна групација, Winner Life се придржува до строгите и прецизни австриски деловни принципи, што станува главно обележје на компанијата и причина сè поголем број на клиенти да ја подарат својата доверба.

Еден од најдобрите и најатрактивните производи кои ги нуди Winner Life е Лајф Инвест производот кој ги претставува пред граѓаните огромните можности на Unit linked производите, односно средствата кои тие ги вложуваат се инвестираат во инвестициски фонд во водечки светски компании чии акции котираат на американската, швајцарската и германската берза.

Силвана Миленкова e тим менаџер во Winner Life со петгодишно искуство во продажниот сектор, а повеќе од 15 години е дел од финансискиот сектор во Македонија.

Силвана е дел од продажниот тим на Winner Life речиси една година, а поради своите одлични продажни вештини се стекна со признанието за најдобар тим менаџер на компанијата во првиот квартал од 2019 година.

Поразговаравме со Силвана за придобивките од производот Лајф Инвест со кој се овозможува заштеда, заштита и инвестиција за секој осигуреник.

Банкарство: Винер Лајф е прва компанија на пазарот која воведе Unit Linked производ за осигурување на живот познат како Лајф Инвест. Со овој производ, клиентот покрај тоа што е животно осигуран, има можност за принос поголем од оној кој би го остварил при традиционално вложување на средствата. За кои клиенти е наменет овој производ?

Силвана Миленкова: Овој производ е наменет за сите физички лица кои прв пат имаат прилика и сакаат да инвестираат и индиректно да учествуваат на мегународна берза.

Банкарство: Колкава е минималната годишна премија за Лајф Инвест производот и кој е максималниот рок за времетраење на осигурувањето, а воедно и вложувањето на средствата?

Силвана Миленкова: Минималната годишна премија е 300 евра, а максималниот рок на времетраење е 25 години. Максималната сума за вложување нема лимит.

Банкарство: Каде се инвестираат парите, кои им носат дополнителни приходи на клиентите?

Силвана Миленкова: Овој Инвестициски фонд има повеке од 30 години австриско искуство каде се остварува атрактивен принос во познати светски корпорации т.н. Blue Chips и Dividend stocks, компании што исплаќаат високи дивиденди и остваруваат позитивни резултати. Можност да станат клиентите индиректни акционери во светски познати компании како Apple, Nestle, L’Oreal , BMW и други.

Банкарство: Секојдневните иновации кои ни ги носи динамичниот начин на живот наложува веќе понудените производите да се менуваат и дополнуваат. Винер Лајф како модерна и компанија насочена кон клиентите која се стреми клиентот да добие максимална услуга, направи промени и го дополни и надгради производот. Какви промени беа направени и кои се дополнителните придобивки за клиентот?

 Силвана Миленкова:

  • Клиентите добиваат потенцијално поголеми приноси одколку кај класичното животно осигурување
  • Автоматско реинвестирање на добивката
  • Вредноста на инвестицијата е заштитена со девизна клаузула
  • Заради дисперзија на ризикот фондот вложува во повеќе од 100 различни компании во различни земји и дејности
  • Клиентите имаат можност и за дополнителни пакети како што се дополнително осигурување од несреќен случај, дневен надомест за болнички денови и операции.

Банкарство: Со оглед дека парите на клиентите вложени во Лајф Инвест освен во осигурување на животот се вложуваат и во странски компании кои носат голем приход. Од аспект на новиот закон на добивка, кои се можностите за даночно ослободување при капитална добивка при инвестирање во овој производ?

Силвана Миленкова: Од јануари оваа година има законски измени во даночната регулатива поврзани со животното осигурување. Правните лица можат да користат даночно ослободување и користат бенефит доколку за секој вработен во фирмата направат полиса за животно осигурување за една календарска година во висина до две просечни бруто плати (околу 72.000 денари) и воедно за тој износ нема да плаќаат данок на добивка кој изнесува 10%.

Интервјуа

Ангеловска: Долго време се запоставувал нашиот највреден капитал-луѓето, тоа го менуваме со буџетот за 2020

Објавено

на

Предлог буџетот за 2020 година, кој Владата го усвои неделава е тема на разговорот со министерката за финансии Нина Ангеловска. Таа во интервјуто за МИА посочува на инвестициите во човечкиот капитал кои имаат централно место во Предлог-буџетот за 2020 година. Наведувајќи податоци за индексот на човечкиот капитал во земјава во однос на развиените земји и земјите од регионот вели дека порано долго време се запоставувал нашиот највреден капитал-луѓето. (more…)

Продолжи со читање

Интервјуа

Интервју АЛЕКСАНДАР ИЉОВ: Користете ја апликацијата HalkEco и придонесете за ново засадено дрво и намалена емисија на CO2

Објавено

на

Халкбанк како ЕКО ориентирана компанија која низ годините на своето постоење применува бројни ЕКО политики. Во последните 8 години Банката има финансирано повеќе од 6.000 вакви проекти во износ од 36,6 милиони евра. Досега, намалената емисија на јаглероден диоксид е за 37 илјади тони годишно, а со истите проекти се заштедени 130.000 MW/h електрична енергија. Последен ЕКО проект кој неодамна беше промовиран е мобилната апликација HalkEko којашто претставува  иновативно решение со кое, доколку се користи, значително може да придонесе за зачувување на животната средина. Со апликацијата се стимулирани пешачењето, трчањето, возењето велосипед или тротинет, особено во периоди од денот кога има најголем сообраќај. За секои поминати 80 километри, Халкбанк презема обврска да засади едно дрво. Првата акција за садење на 152 дрвја веќе беше организирана, а така ќе продолжи и во иднина. За апликацијата, нејзините цели и ефекти зборуваме со Александар Иљов, директор на секторот за маркетинг во Халкбанк.  (more…)

Продолжи со читање

Интервјуа

Интервју со членовите на Управниот одбор на Винер Лајф: Пазарот на животно осигурување продолжува со трендот на двоцифрен раст

Објавено

на

Денес, 1ви ноември се одбележува Денот на осигурувањето како долгогодишна традиција која е исполнета со бројни активности за зголемување на свесноста за важноста на осигурувањето. Овој ден треба да ги извади на површина сите најнови и најатрактивни продукти на осигурителните компании, со цел клиентите да бидат подобро информирани и запознаени како да ги задоволат своите потреби. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange