Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Форекс

Се очекува силен пораст на доларот и на цените на златото

Објавено

на

Со оглед на податокот дека големи шпекуланти, по правило се институции кои имаат цели тимови на аналитичари, коишто често доаѓаат до привилегирани информации, процентот на успешност на нивните предвидувања  е многу поголем од предвидувањата на поединечните инвеститори.

CFTC јавно објавува информации за вкупното количество купени и продадени договори по поединечни инструменти и категории на учесници секоја недела. Од објавените податоци може да се види дека шпекулантите сега имаат повеќе купување од продажба на позициите во злато, сребро и на девизниот курс на американскиот долар во однос на еврото, како и да имаат еднаков број на купени и продадени договорите во врска со вредност на индексот на SP500.

Ова значи дека шпекулантите во моментов очекуваат да го зајакнат доларот во однос на еврото, како и порастот на цената на златото и среброто. Кога станува збор за акциите, очигледно половина од нив очекуваат понатамошен раст, а другата половина очекува пад.

Кога станува збор за акции, поделбата меѓу инвеститорите не е изненадувачка. Економските податоци во САД се одлични во моментов, но ситуацијата на глобалниот пазар се влошува. Очигледно половина од стравувањата на инвеститорите дека глобалното економско забавување може да има негативно влијание врз САД, што ќе доведе до пад на цените на акциите, на која тие планираат пари од краток продажба.

Само поради забавувањето на глобалниот економски раст, многу важни централни банки се откажаа од намерата за зголемување на каматните стапки во 2019 година. Ова значи дека посевите на обврзниците ќе бидат помалку профитабилни отколку што се очекуваше, што традиционално води кон голем интерес за купување злато и сребро. Шпекулантите јасно планираат да остварат профит на очекуваниот пораст на цената на овие благородни метали.

Кога станува збор за курсната листа, постојат две причини поради кои околу две третини од шпекулантите очекуваат слабеење на еврото и зајакнување на доларот. Првата е поради повисоките каматни стапки на американските во однос на европските обврзници, а другиот е ризик од рецесија. Имено, како и досега, пред 10 години, претстојната глобална криза најверојатно многу повеќе ќе го погоди Европскиот континент отколку САД.

Со оглед на новонастанатата ситуацијата, можно е доларот да стане посилен од еврото во наредниот период.

Форекс

Склучен Меморандум за Соработка помеѓу Македонска Берза АД Скопје и АЦИ Македонија-Здружение на Финансиски пазари

Објавено

на

Со цел унапредување на меѓусебната соработка помеѓу „Македонската Берза АД Скопје“ и „АЦИ Македонија-Здружение на Финансиски пазари“ склучија Меморандум за соработка. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Недела на Funderbeam во Македонска берза

Објавено

на

Македонската берза во рамките на настанот „Недела на Funderbeam“ организира отворени денови за подетално запознавање со crowdfunding платформата Funderbeam. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Македонска берза се приклучи кон глобалното хуманитарно движење „Pay it Forward“

Објавено

на

Македонска берза се приклучи на иницијативата на женската хуманитарна организација Inner Wheel Club Skopje Europea, која трета година по ред е промотор на глобалното хуманитарно движење „Pay it Forward“ (Продолжи понатаму). Целта на акцијата е да промовира и да шири позитивна енергија, како и да развива чувство на заедништво и сплотеност меѓу луѓето, односно да се поттикнат повеќе од 10 милиони чинови на добрина во светски рамки.

„Pay it Forward“ (Продолжи понатаму) функционира на начин што поттикнува да направите неколку добри дела за различни луѓе и од нив да не барате ништо за возврат, односно единствено треба да побарате и тие понатаму да направат неколку добри дела за други луѓе.

Македонска берза, во наредниот период ќе организира бесплатна обука на тема „Основи на анализа на финансиски извештаи“ за студенти и невработени лица во времетраење од 2 дена. Со оваа обука, учесниците ќе се запознаат и ќе ги продлабочат знаењата во врска со структурата на основните финансиски извештаи, како и алатките и техниките на изготвување и анализа на финансиските извештаи. Со овој скромен придонес, Македонска берза, безрезервно се приклучи кон ова глобално движење на добра волја.

Линк за настанот.

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange