Connect with us

Business Man

Се започна со советот на еден банкар – од кошаркарски терен на нива!?

Објавено

на

„Само купувај земјиште и ништо друго“ – ова е советот што тогашниот кошаркар на Хемофарм, Милан Мачван го добил од еден банкар уште во далечната 2009 година. Тогаш тој советот не го сфаќал сериозно, но денес земјоделството му стана професија.

Како што откри во програмата на Управата за земјоделско земјиште на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Србија, со семејството влегол во светот на земјоделството во 2016 година.

„По завршувањето на кошаркарската кариера во 2020 година, во дилемата помеѓу останувањето во кошарка и земјоделството, преовладуваше земјоделството. Се сеќавам дека уште во 2009 година, додека играв за Хемофарм, еден банкар ми рече: „Само купи земја, каде што има вода во Србија, ќе дојдат луѓе од истокот и Арапи и Кинези, на сите ќе им треба земја“, се присетува Мачван.

Иако тогаш не го сфаќаше сериозно, коцките си дојдоа на своето место во 2016 година, кога почна да произведува лешници, потоа цреши, а потоа влезе во обработливото земјоделство.

„Од 2020 година поагресивно купуваме земјиште, повторно се фокусираме на лешници, круши, малини, имаме и хектар цреши. Од оваа година го проширивме земјоделството, сега имаме над 120 хектари пченка и 25 хектари пченица. Нашата идеја е лешникот да биде единствената култура што би ја ширеле, другите култури се многу попребирливи”, откри некогашниот српски репрезентативец.

Business Man

Трифун Костовски: На 22 август ќе ја објавам вистината за Еуростандард банка

Објавено

на

На 12-ти август 2020 година, Народната банка, постапувајќи согласно со Законот за банките ја укина дозволата за основање и работење на Еуростандард банка АД Скопје. Укинувањето на дозволата се должеше на неисполнување на минимални законски услови за работење на една банка. (more…)

Продолжи со читање

Business Man

Радован Витошевиќ е нов главен оперативен директор на myWorld International

Објавено

на

Регионалниот директор за Југоисточна Европа на компанијата Мајворлд (myWorld), Радован Витошевиќ, е поставен за главен оперативен директор на myWorld International. (more…)

Продолжи со читање

Business Man

Вложувањето во банкарскиот сектор е НАЈИСПЛАТЛИВО! – Најголемите американски банки се најсигурна инвестиција на Ворен Бафет

Објавено

на

Легендарниот инвеститор Ворен Бафет заклучи многу интересен квартал. Инвестицискиот гуру почна да ги ослободува големите залихи на готовина на „Berkshire Hathaway” во последните месеци, инвестирајќи милијарди долари во енергетските и компјутерските корпорации. (more…)

Продолжи со читање


Популарно