Connect with us

Странски банки

Сеуште не можат да ги преболат, Германците и по 18 години уште чуваат марки

Објавено

на

По 18 години од воведувањето на еврото, германските граѓани сè уште не можат да ја преболат и во своите домови ја чувуваат старата германска валута, марката. Германците чуваат стари банкноти и монети во вредност од 12,46 милијарди марки (6,37 милијарди евра), објави Централната банка на Германија.

„Од 12,46 милијарди германски марки што сè уште граѓаните не ги разменија во евра, 5,83 милијарди се банкноти и 6,63 милијарди се монети”, – објави Deutsche Bundesbank.

Најмногу има од банкнотите во апоени од 100, 500 и 1.000 германски марки.

Граѓаните сè уште разменуваат германски марки во вредност од 35 до 45 милиони евра годишно.

Но, најголемата количина германски марки беше повлечена веднаш по воведувањето на еврото, на почетокот од 2002 година.

За разлика од другите земји што го воведоа еврото, во Германија не постои временски рок за старата валута да се конвертира во евро. Девизниот курс сè уште е непроменет: едно евро вреди 1.955583 германски марки.

Странски банки

Светска банка: Јавниот долг драстично се зголемува бидејќи македонската економија силно е погодена од Ковид-19

Објавено

на

Светската банка не е загрижена за зголемувањето на јавниот долг во земјата. Оттаму истакнуваат дека иако јавниот долг за една година се зголемил за 10 – 11% од БДП и проценуваат годинава да достигне до 61.6% од БДП, сепак очекуваат дека буџетската дупка ледната година ќе се намали. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Кина им подели по 25 евра на граѓаните на Шенжен за популаризација на дигиталната валута

Објавено

на

Кинеските власти на 50.000 жители на Шенжен избрани по случаен избор им поделија дигитални валути во вредност од 10 милиони јуани, што е еднакво на околу 25 евра по лице. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Французинката Одил Рено-Басо е нова директорка на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР)

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) ја избра денеска Французинката Одил Рено-Басо за нова директорка, на своето Генерално собрание кое се одржува виртуелно поради пандемијата на Ковид-19. (more…)

Продолжи со читање

Популарно