Connect with us

Останато

Сертификат за деловна успешност добија 30 реномирани компании

Објавено

на

Триесет претпријатија од различни дејности го активираат Сертификатот за деловна успешност со што се потврдува дека имаат достигнато висока бонитетна оцена А и Б за 2021 година. Подигнувањето на официјалниот документ беше организирано на настан во Сојузот на стопански комори на Македонија, а сертификатите ги врачија претседателот на Сојузот, Трајан Ангелоски и косопственик на „Таргет Груп“ Огнен Огненовски.

Бонитетната агенција „Таргет груп“ ги направи потребните анализи за проверка на ликвидност и солвентност на компаниите, нивните извори на средства, начинот на управување како и поединечните карактеристики на компаниите и нивното  опстојување на пазарот. Сојузот е вклучен во афирмација, надзор и контрола на процесот.

„Радува фактот што преку промоцијата која ја прави Сојузот, претпријатијата реагираат проактивно и ја прифаќаат важноста на поседување на овој сертификат кој е потврда за квалитетот на нивното работење, но и зелена карта за пристап до нови деловни можности особено на меѓународните пазари, што е клучно за нивниот раст и развој. Поседувањето на овој сертификат обезбедува безбедност на комерцијалното и финансиско работење, избегнување на непријатни состојби кои продуцираат ненаплатени побарувања, намалување на можностите за продуцирање на дополнителни трошоци кои произлегуваат од водење на судски постапки и процедури за присилна наплата“, истакна Ангелоски.

Сертификатот за деловна успешност во деловното опкружување го потврдува и успехот на финансиските резултати, одржливоста и стабилноста, бидејќи покажува  континуиран и беспрекорен бизнис, примерен и доверлив поради добрата дисциплина во плаќањето.

„Добитниците на Сертификати за деловна успешност пред се треба да ја имаат во предвид најголемата предност, а тоа е дека се компании кои имаат успешно менаџирање на своите деловни процеси, успеваат да го задржат или подобрат своето работење и  успеваат најголем дел од закани во нивното работењето да ги претворат во можности со цел постигнување на најдобри можни резултати“, истакна Огненовски.

Класификацијата на бонитетната оцена подразбира претходна длабинска и сеопфатна финансиска анализа на трговските друштва за нивното работење во изминатата година како и споредба на нивното работење со индустријата односно стопанството. Компаниите носители на Сертификатот за деловна успешност работат многу успешно, а веројатноста за влез во еден од негативните настани во следните 12 месеци е исклучително мала.

Носителите на Сертификатот за деловна успешност имаат веројатност помала од 1% да отпочнат стечај, претстечајна постапка или ликвидација и носителите на сертификатот имаат помала веројатност од 0,81% да бидат избришани од трговскиот регистар. Меѓу компаниите кои го подигнаа сертификатот од секторот Маркетинг и истражување на пазар се „БТС Арт Фактори“, „Маратон Гроуп“  и „Скрин-Медиа“. Најголем број на компаниите се од секторот Трговија, и тоа „Пеко“, „Екотип“, „Фрукта-Фрута“, „Тојота Авто Центар“ и „Техно-ауто“. Во секторите Архитектонски дејности и Градежништво, потврда за бонитет имаат „Гоинвест“, „Итек системс“, „Контрол Церт“ и „Евро Консалтинг“. Од другите сектори сертификатот го активираат „Палма траде“, „Вивитех“, „Б-Тецхнолоџи“, „Кара 5 Ентертејмент“, „Ки-пар“, „Агро-калем“, „Семос компјутерски образовен центар“, „Старкон шипинг“.

Останато

Што научивме од овогодишната конференција за е-трговија?

Објавено

на

Во организација на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ, на 11-ти ноември се одржа Петтата конференција за е-трговија, на тема “E-commerce. Accelerate!”, на која присуствуваа над 470 лица со физичко присуство, а истата ја следеа и преку 130 лица со онлајн присуство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Невработеноста во еврозоната на рекордно ниско ниво од 6,5 проценти

Објавено

на

Невработеноста во еврозоната падна на рекордно ниско ниво од 6,5 проценти во октомври, покажуваат бројките што ги објави „Евростат“, статистичката агенција на ЕУ. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Просечната плата во октомври во Црна Гора изнесувала 720 евра

Објавено

на

Просечната плата без даноци и придонеси во Црна Гора во октомври, според податоците на Управата за статистика (Монстат), изнесувала 720 евра и е за 0,3 проценти повисока од септември. (more…)

Продолжи со читање

Популарно