Connect with us

Анализи

Светското првенство во фудбалот влијаеше на раст на кредитирањето во Хрватска

Објавено

на

Еуфоричното расположение на граѓаните на Хрватска и подготвеноста на многумина да трошат, секако, одат на рака и на банките, бидејќи се зголеми побарувачката за кредити, како и потрошувачка преку карти.

Во првите две седмици во јули, наведува во Ерсте банката во Загреб, примиле околу 4400 барања за готовите кредити, што е двојно повеќе во однос на истиот период лани. Кога станува збор за бараните износи, порастот изнесува околу 38%.

– Тешко е раст на пласманите да се поврзат исклучиво со Светското фудбалско првенство. Од друга страна пал, сигурно е дека Светското првенство, како и планираните годишни одмори, донекаде влијае на зголемување на интересот за готовински кредити – објаснуваат Erste Bank, Jutarnji list writes.

Но не е можно да се знае за која цел некој зема виртуелен кредит, исто така нагласува и во Аддико банката, пред банката да има “голема заинтересираност за понудените готовински кредити”. Сепак, истакнуваат дека имаат и клиенти “кои покажале интерес токму за пат на Светското првенство во Русија”.

Освен готовински кредити, зголемена е и потрошувачката преку картички. Вредноста на трансакцијата преку дебитни картички на банкомати, се вели во Erste Bank, во првите десет дена од јули е зголемена за околу 22 %, додека дебитните картички на POS уреди остварија раст од околу 23 %.

– Исто така, забележливо е дека споменатиот тренд посебно доаѓа до израз во деновите кога Хрватската репрезентација играше свои натпревари – сметаат  Erste Bank.

Анализи

Кои се околностите за спојување на Дојче Банк и Комерцбанк?

Објавено

на

Не е само политичкиот пејзаж на Германија што гледа пресврт. Сега се чини дека германската влада е подготвена да го санкционира спојувањето помеѓу две од нејзините некогаш големи банкарски сили, Дојче банк и Комерцбанк. Ова се чини дека е потег за да се осигури дека Германија може да тврди дека има еден финансиски играч кој може да обезбеди доволно финансиска поддршка на германските компании дома, а особено во странство. Ова е идеја оптоварена со опасност. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Кој ќе биде најоштетен од воведувањето на прогресивниот данок?

Објавено

на

Повеќе од една деценија во Македонија се употребува рамниот данок. Но, дали го постигна ефектот кој што се очекуваше? Воведен под велот на рамноправност за сите граѓани, всушност го постигна спротивното односно продлабочување на јазот помеѓу богатите и сиромашните. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Банкарската индустрија не е подготвена за новата ера на маркетинг

Објавено

на

Извештајот за Водич за Финансиски маркетинг во 2018 година, спонзориран од Deluxe, е најдобриот ресурс на индустријата за да се разбере распределбата на буџетите, приоритизацијата на стратегиите и предизвиците со кои се соочуваат финансиските пазари на глобално ниво. За прв пат овој извештај, исто така, обезбедува разбирање на алатките за дигитален маркетинг што се користат од страна на финансиските институции за да се подобри насочувањето, да се автоматизира испораката и да се генерираат подобри резултати. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange