Connect with us

Останато

Светска Банка: Растот на македонската економија годинава ќе биде 4,6 проценти, а инфлацијата 2,4 отсто

Објавено

на

Македонската економија закрепнува, но ризици и натаму има. Kорекцијата за економскиот развој во земјава годинава, во редовниот есенски економски извештај за Западен Балкан на Светска банка, е направена во нагорна линија. Растот на македонската економија годинава ќе биде 4,6 проценти.

Главен ризик фактор и натаму е ковид пандемијата. Од светска банка велат загрижува фактот  што во земјите од Западен Балкан има низок процент на вакцинација на населението,што би  можело да предизвика нови рестрикции како резулатат на појава на нов Ковид бран.

Oсвен заостанувањето во вакцинацијата, како ризици се посочуваат и тесниот фискален простор и големото ниво на долг, кој како што велат  и натаму владеат во регионот.

„Политичката несигурност исто така ќе го забави закрепнувањето на домашните и странските инвестиции кои му се потребни на регионот за да се зголемат потенцијалните резултати да се креираат работни места. Фокусот на политики треба да се помести на надминување на пречките за создавање работни места и економска трансформација. Недостигот на пазарна конкуренција, ограничената регионална економска интеграција и чувствителните институции се уште поочигледни како резулчтат на стресот што го наметна КОВИД-19.“ – вели Масимилијано Паолучи директор на канцеларијата на СБ во С.Македонија и  Косово.

На почетокот на следната година Светска банка очекува стабилизација на инфлацијата. Годинава за земјава таа е предвидена од 2,4 проценти.

„На краток рок ќе имаме зголемена инфлација. На среден рок, почнувајќи уште од почетокот на наредната година, ќе имаме стабилизирање на инфлацијата. На долг рок се очекува нејзино зголемување како резултат на зелената енергетска транзиција. За употребата на јаглен во термоцентралите ќе треба да се плаќа данок. А и потоа, самата енергија од обновливи извори е поскапа. Цената на енергијата ќе влезе во сите други цени. Но, ние мора да го направиме тоа за да ја зачуваме нашата животна средина.“ – изјави Сања Маџаревиќ – Шујстер, виш економист за земјите од Западен Балкан.

Според Светска Банка економиите на сите земји во Западен Балкан, освен на Црна Гора, до крајот на година ќе се вратат на ниво пред пандемијата. Економистите препорачуваат Западен Балкан да ги забрза своите планови за зелена транзиција.

Во 2022 година растот во регионот се предвидува да биде 4,1 проценти, додека во 2023 година се очекува да изнесува 3,8 проценти.

Останато

СЕФФ: Вложување во човечки капитал и дигитализација за поголем економски потенцијал

Објавено

на

Преку подобрувањето на структурата на економијата, односно зголемената конкурентност, иновативноста, адекватноста на пазарот на труд, ќе се придонесе кон подобрувањето на економскиот потенцијал и отпорноста на економијата. Оттаму спроведувањето на структурните реформи, не треба да запре за сметка на справувањето со кризата, туку да се одвива напоредно, со цел на среден рок да се креира економија која ќе даде подобри перформанси. (more…)

Продолжи со читање

Останато

СЕФФ: Преку концептот зелена економија до отпорна економија со забрзан раст

Објавено

на

Природните непогоди поврзани со климатски промени го намалуваат растот за 0,4 процентни поени во просек, додека кај помалку развиените економии и до 0,7 процентни поени, покажуваат пресметките на Меѓународниот монетарен фонд. Проценките се дека во претстојниот период негативниот ефект ќе биде уште поголем, особено кај помалку развиените економии, што укажува дека од особено значење е да се имаат предвид климатските промени при креирањето на идни економски политики. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Бесими: Ребалансот е одговор на кризата, предвидува кратења, но и додавања

Објавено

на

Ребалансот е одговор на кризата која не можеше да се предвиди во перидот кога се подготвуваше Буџетот за 2022 и во него, освен кратења, има и додавања, но и реприоретизирање на средствата, рече денеска министерот за финансии Фатмир Бесими. (more…)

Продолжи со читање


Популарно