Connect with us

Странски банки

Светска банка предупредува дека економската криза може да се влоши

Објавено

на

Светската банка во својот извештај „Глобални економски перспективи” отворено предупредува дека остриот економски пад ќе биде норма за многу земји, бидејќи проекциите за глобалниот економски раст се намалени.

Надоместувајќи ја штетата од пандемијата, руската инвазија на Украина го зголеми забавувањето на глобалната економија, којашто влегува во долг период на слаб раст и растечка инфлација, се вели во најновиот извештај на Светска банка.

Ваквите економски движења го зголемуваат ризикот од стагфлација, со потенцијално штетни последици за економиите со средни и ниски приходи. Стагфлација е состојба на држава или област на монетарната унија во која економијата е истовремено во состојба на стагнација и инфлација.

Светската банка очекува глобалниот раст да падне на 2,9 отсто во 2022 година, што е далеку под 4,1 отсто проектирани во јануари.

Се очекува дека економиите ќе се движат со ова темпо во периодот од 2023 до 2024 година, бидејќи војната во Украина на краток рок предизвикува нарушувања во активностите, инвестициите и трговијата, побарувачката исчезнува, а приспособувањето на фискалната и монетарната политика напредува. полека.

Како резултат на штетите од пандемијата на коронавирус и војната, нивото на приход по глава на жител во економиите во развој оваа година ќе биде речиси пет проценти под трендот пред пандемијата.

„Војната во Украина, блокадите во Кина, прекините на синџирот на снабдување и ризикот од стагфлација го кочат растот. За многу земји, рецесијата ќе биде тешко да се избегне”, изјави вчера претседателот на Светска банка Дејвид Малпас. Тој смета дека има итна потреба да се зајакне производството и да се избегнат трговските ограничувања.

„Потребни се промени во фискалната, монетарната, климатската и должничката политика за државите да може да се спротивстават на погрешната распределба на капиталот и нееднаквоста”, рече тој.

Економиите во развој ќе треба да ја балансираат потребата да се обезбеди фискална одржливост со потребата да се ублажат ефектите од кризите што ги засегаат најсиромашните граѓани.

„Користењето на кредибилни рамки на монетарната политика и заштитата на независноста на централната банка може ефективно да ги закотви инфлациските очекувања и да ја намали количината на затегнување на политиките потребни за да се постигнат посакуваните ефекти врз инфлацијата и активноста”, рече Ајхан Косе, директор на Групата за економски проекции на Светска банка.

Во моментов, економијата наликува на онаа од 1970-тите во три клучни аспекти: постојани нарушувања од страната на понудата што ја поттикнуваат инфлацијата, на кои му претходи подолг период на високо флексибилна монетарна политика во големите напредни економии; можности за слабеење на растот и ранливости со кои се соочуваат пазарите во развој, со оглед на заострувањето на монетарната политика што ќе биде потребно за да се ограничи инфлацијата.

Аналитичарите на Светска банка очекуваат глобалната инфлација да се намали следната година, но веројатно ќе остане над целите за инфлација во многу економии.

Во извештајот се забележува дека ако инфлацијата остане висока, повторувањето на претходната епизода на стагфлација може да доведе до остар глобален пад, заедно со финансиски кризи на некои пазари и економии во развој.

Странски банки

Лагард: Економијата во Еврозоната во подобра состојба од очекуваното

Објавено

на

„Економската активност на еврозоната е забавена во споредба со 2022 година, но оваа година ќе биде „значително подобра“ од предвиденото – и покрај инфлацијата и енергетската криза”, изјави во Давос претседателката на Европската централна банка (ЕЦБ), Кристин Лагард. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка ја ревидираше прогнозата за раст на македонската економија

Објавено

на

Светска банка ги ревидираше своите очекувања во однос на бруто домашниот производ (БДП) на Македонија. Новата прогноза на Светската банка е раст на економијата за 2,4 проценти во 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Европската централна банка: Реалните плати во еврозоната драстично паѓаат

Објавено

на

Реалните плати во еврозоната се значително пониски отколку во периодот пред пандемијата и, веројатно, ќе се намалат уште повеќе во наредните месеци поради брзиот раст на цените, предупреди денеска Европската централна банка (ЕЦБ). (more…)

Продолжи со читање

Популарно