Connect with us

Странски банки

Светска банка одобри дополнителни 1,49 милијарди долари за Украина

Објавено

на

Одборот на извршни директори на Светската банка одобри 1,49 милијарди долари дополнителна финансиска помош за Украина. Тоа, како помош за исплата на плати на државни службеници и социјални работници.

Со оваа сума, вкупната финансиска помош од Светска банка за Киев, надминува четири милијарди долари.

На 8 март, Светската банка одобри помош од три милијарди, со моментална исплата од 489 милиони, оттогаш исплатени се речиси две милијарди долари, се наведува во нивното соопштение.

Најновото финансирање за Украина овозможено е со гаранции од Велика Британија, Холандија, Литванија, Латвија.

„Проектите на Светска банка во Украина овозможуваат подобрување на работата во јавните служби во области на снабдување со вода, дезинфекции, греење, снабдување со електрична енергија, енергетска ефикасност, патишта, социјална заштита, образование и здравство”, пишува во соопштението на Светската банка.

Потребно е одржување на тие основни служби за да се спречи дополнително влошување на животните услови и сиромаштијата во Украина, според директорот на Светска банка за Источна Европа, Аруп Банерџи.

Тој напомена и дека овозможувањето на функционирањето на Владата ќе биде „темелот на секоја обнова”.

Странски банки

ЕБОР ја намали прогнозата за раст на македонската економија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој ја намали прогнозата за економски раст за Македонија за 0,3 проценти. Во последниот извештај за регионалните економски состојби, ЕБOР за Македонија ја намали прогнозата од 3% на 2,7% економски раст. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Со трговската диверзификација и отвореност до подобри работни места, поголем економски раст во Северна Македонија

Објавено

на

Недостигот на трговска диверзификација и концентрацијата на извозот ја ограничуваат улогата на трговијата во економијата на Северна Македонија, со стапки на раст континуирано под оние на ЕУ и другите земји од Западен Балкан. Доколку сака да создаде квалитетни работни места, да ја намали сиромаштијата и да го подобри животниот стандард на луѓето, економијата на земјата треба да стави поголем акцент на трговската диверзификација и отвореност, забележува меѓу другото новиот извештај на Светска банка, Стратегија за трговска политика 2.0 за Северна Македонија што беше презентиран денеска во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарската централна банка ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 процентни поени

Објавено

на

Швајцарската централна банка ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 процентни поени, што е второ зголемување во претходните 15 години. (more…)

Продолжи со читање

Популарно