Connect with us

Странски банки

Светска банка: Кинескиот економски раст поголем отколку што се очекуваше

Објавено

на

Кинеската економија ќе расте посилна отколку што се очекуваше оваа година, а во 2022 година активностите ќе забават, што означува враќање на долгорочниот тренд пред пандемијата, предвидува Светска банка.

Активностите во азискиот гигант годинава се очекува да пораснат за 8,5 проценти, пресмета Светска банка, зголемувајќи ја сегашната проценка за 0,4 процентни поени.

Кинеската влада е попретпазлива во предвидувањата, истакнувајќи го растот со стапка „над шест проценти” за оваа година.
Во 2022 година, според проценките на Светска банка, растот ќе забави на 5,4 проценти, што ќе означи враќање на долгорочниот тренд на пандемијата.

Довербата на потрошувачите и на компаниите во последно време постојано се подобрува, што значи дека може да се очекуваат подобри услови на пазарот на труд и раст на домашната побарувачка, се вели во извештајот на СБ објавен денеска.

Кинескиот извоз исто така треба да забележи добри резултати во наредниот период.

Кина беше единствената во групата на големи економии што забележа раст на активностите во пандемијата во 2020 година.

Странски банки

ЕЦБ: Не се очекува стагфлација во еврозоната

Објавено

на

Европска централна банка (ЕЦБ) соопшти дека малку е веројатно да има стагфлација во еврозоната. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Дојче банк укинува готовина на шалтерите!?

Објавено

на

Во повеќето филијали на германскиот банкарски гигант „Deutsche bank”, готовината веќе нема да биде достапна на шалтерите. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка предупредува дека економската криза може да се влоши

Објавено

на

Светската банка во својот извештај „Глобални економски перспективи” отворено предупредува дека остриот економски пад ќе биде норма за многу земји, бидејќи проекциите за глобалниот економски раст се намалени. (more…)

Продолжи со читање


Популарно