Connect with us

Останато

Светска Банка го намали предвидениот економски раст за земјите од Западен Балкан

Објавено

на

Оваа година Светската Банка бележи успорување на економијата во Западен Балкан поради намалените инвестиции и извоз, со тензиите во трговијата и успорената економија во Европската Унија, главниот трговски партнер во регионот, што преставува ризик за периодот од 2020-2021.

Иако невработеноста поддржана од силниот економски раст во 2018та година, опадна на историски најниско ниво од 15,8% во месец јуни на помалку од половина од целокупното работоспособно население во Западен Балкан, 44% од луѓето се вработени,  соопшти Светската банка во својот извештај за Западен Балкан објавен во вторникот, пренесува Ројтерс.

Глобалниот заемодавател изјавил дека се предвидува дека растот во 2019 година се предвидува да забави во просек од 3,9%, а во регионот на околу 3,2% во Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија.

Меѓутоа, економскиот раст се очекува да продолжи да се зголемува во Северна Македонија по големото намалување во 2017та година, а исто така, економскиот раст ќе се зголемува и во Косово, каде се очекува да остане силен на околу 4%.

Останато

МФ утре ќе исплати 166,4 милиони евра по основ на стари доспеани долгови

Објавено

на

Министерството за финансии утре ќе врати 166,4 милиони евра по основ доспеани долгови и тоа 155 милиони евра за втората рата на ПБГ заемот земен 2013 година и 700 милиони денари по основ издадени државни хартии од вредност. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Наскоро очекувајте втора исплата на пари за „Мој ДДВ”

Објавено

на

Во текот на месец февруари, на трансакциските сметки на граѓаните кои скенирале сметки во последното тромесечје од 2019 ќе легнат парите од повратот за ДДВ. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Белгиска компанија воведува неограничен платен одмор за вработените

Објавено

на

Белгиската компанија Јонкерс специјализирана во преводи од март оваа година ќе им даде можност на своите вработени да земат неограничен платен одмор со цел да привлече висококвалификувани работници. (more…)

Продолжи со читање

Популарно