Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Останато

Светската трговска организација ја намали прогнозата за раст на светската економија

Објавено

на

Светската трговска организација (СТО) ја намали прогнозата за растот на економијата во светот, наведувајќи го зголемувањето на трговските тензии меѓу големите економии и зголемувањето на неизвесноста.

Телото со седиште во Женева ја намали прогнозата за годинава за половина процентен поен на 3,9%. СТО предвидува намалување на растот на светската трговија следната година, на 3,7%.

СТО наведе дека новите трговски мерки кои целат кон извозот на големите економии е јасна алузија на тензиите на САД со клучните трговски партнери.

САД воведоа царини на стоки, вклучувајќи ги челикот и алуминиумот од повеќе земји, меѓу кои старите сојузници како ЕУ и Канада. Истовремено САД влегоа во спор со Кина, за која обвинија дека неправично бара од странските компании да ја дадат својата технологија доколку сакаат пристап до нејзиниот пазар.  Претседателот на САД, Доналд Трамп во понеделникот одобри зголемување на царините за кинеската роба во вредност од 200 милијарди долари. Пекинг одговори со воведување пенали на американските производи во вредност од 60 милијарди долари.

Останато

7% од кредитоспособните лица, лани зеле брз кредит

Објавено

на

Граѓаните се заинтересирани за услугите на финансиските друштва, познати како брзи кредити. Земаат просечно меѓу 200 и 400 евра кредит, а во минатата година седум отсто од кредитоспособното население во земјава било опслужено од овие финансиски друштва. Од година во година секторот расте, а за поголема сигурност за потрошувачите дел од овие друштва што работат во земјава формираа Асоцијација на финансиски друштва. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Сузбивање на сивата економија е можно со здружена стратешка акција

Објавено

на

Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа форум на тема: „Механизми за елиминација на сивата економија, имплементација и очекувани резултати“, во организација на Сојуз на стопански комори на Македонија. На високо ниво, претставниците на Владата, домашни и странски експерти, професори и истакнати стопанственици дискутираа за најголемите предизвици на компаниите во борбата со сивата економија, конкретни решенија за нејзино сузбивање како и очекуваните ефекти за стопанството и економијата од воведување  на нерегистираните субјекти во системот. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Фондовите од вториот пензиски столб управуваат со милијарда евра на 490.000 идни пензионери

Објавено

на

На крајот на минатата година во двата отворени задолжителни фонда од вториот пензиски столб – КБ Прв пензиски фонд и Сава пензиски фонд членуваа вкупно 490.035 идни пензионери на кои од личниот доход им се издвојуваат средства во задолжителните пензиски фондови. На крајот на 2018 година тие управуваат со безмалку 1 милијарда евра средства на своите членови колку што се собрани во 13те години, односно од почетокот на пензиската реформа во 2006 година. Иако на самиот почетокот на реформата, стартната позиција на двете друштва беше иста, сепак КБ Прв пензиски фонд сега има повеќе членови, поголемо пазарно учество и управува со повеќе средства во споредба со другиот фонд, односно управува со портфолио кое е поголемо за околу 62 милиони евра. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange