Connect with us

Странски банки

Светската Банка и одобри заем од 200 милиони евра на Хрватската банка за обнова и развој (ХБОР)

Објавено

на

Одборот на директори на Светска банка и одобри заем од 200 милиони евра на Хрватската банка за обнова и развој (ХБОР) за хрватскиот проект  за помош (ХЕАЛ) насочен кон поддршка на ликвидноста на фирми погодени од пандемијата Ковид-19 и земјотресите минатата година, соопшти Светска банка.

Заемот ќе обезбеди средства за ликвидност и финансиско преструктуирање на компаниите погодени од пандемијата Ковид-19 и минатогодишните разорни земјотреси.

„Одобрувањето на тој проект е исклучително важно бидејќи обезбедува поддршка за компаниите погодени од кризата поради пандемијата, обезбедува зачувување на работните места и поттикнува закрепнување на економијата. Покрај тоа, ова ќе ги охрабри комерцијалните банки да го финансираат приватниот сектор и ќе го олеснат кредитирањето од други меѓународни финансиски институции и ќе придонесат за зголемување на оперативната ефикасност на ХБОР. Важно е да се нагласи дека Светска банка го одобри овој проект под многу поволни услови”, изјави хрватскиот вицепремиер и министер за финансии Здравко Мариќ.

Финансирањето исто така ќе го поддржи континуираниот развој на државниот ХБОР преку подобрени деловни процеси, да ја зајакнува одржливоста и отпорноста на климатските промени и користењето на средствата на ЕУ.

„Очекуваме проектот ХЕАЛ да помогне во зачувување на работните места и поддршка на егзистенцијата на домаќинствата преку директна поддршка на приближно 150 фирми кои вработуваат околу 25.000 лица“, рече во соопштението Елисабета Капанели, менаџер на Светска банка за Хрватска.

Со цел да се ублажат повеќекратните последици од пандемијата, проектот ќе поддржи извозно ориентирани компании, и тоа – мали и средни (до 250 вработени) и средно-капитализирани компании (од 250 до 3.000 вработени).

Проектот ќе ја зголеми достапноста на финансирање за компании во помалку развиените области на Хрватска, компании во сопственост или управувани од жени и млади компании кои работат помалку од пет години.

Странски банки

Економистите на Дојче банк со стpaвично пpeдупредување: Седиме на темпиpaна бомба!

Објавено

на

Понатамошното игнорирање на инфлацијата ќе ја одведе глобалната економија до голема криза, се вели во последниот извештај издаден од економисти на „Deutsche Bank“, кои вперуваат прст кон американската политика за печатење пари. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Куба и стави крај на употребата на американските долари

Објавено

на

Централната банка на Куба ги суспендира депозитите на американскиот долар на национално ниво. Република Куба ја прекинува употребата на американски долари поради ограничувањата предизвикани од ембаргото со американски и странски банки. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Хрватските банки остварија добивка од 1,1 милијарда куни во првиот квартал на 2021 година

Објавено

на

Банките во Хрватска остварија профит од 1,1 милијарда куни во првиот квартал од оваа година, што е приближно иста сума како и во првите три месеци од минатата година, објави во понеделникот Хрватската народна банка (ХНБ). (more…)

Продолжи со читање


Популарно