Connect with us

Странски банки

Сбербанк и Хуавеи станаа стратешки партнери

Објавено

на

Облак платформата на руската банка „Сбербанк“ СберКлауд и кинескиот технолошки гигант „Huawei“ објавија дека влегуваат во стратешко партнерство во „cloud” услугите.

Тоа партнерство подразбира лансирање на платформата SberCloud.Advanned, која ќе им овозможи на корисниците пристап до 37 „cloud” услуги.

„Лансирањето на платформата „SberCloud.Advanned” на рускиот пазар е насочена и фокусирана кон поддршка на „cloud” апликации засновани на архитектура за микро сервиси“, изјави извршниот директор на SberCloud, Евгениј Колбин.

„Целната публика на SberCloud е Б2Б пазарот (business to business), од големи корпорации до мали стартапи“, додаде Колбин.

Странски банки

Американскиот банкарски гигант повторно ќе тргува со криптовалути

Објавено

на

Goldman Sachs” наскоро ќе воспостави трговско биро за криптовалути, пренесува „Reuters“. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

За прв пат од 1979 година, германската централна банка нема да и го исплати профитот на владата

Објавено

на

Германската централна банка во средата објави дека за прв пат од 1979 година нема да и исплаќа профит на владата поради повисоките резервации за ризици за време на корона кризата и повисоките каматни трошоци. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Во година со корона пандемија, Ерсте Групацијата оствари нето добивка од 783 милиони евра

Објавено

на

Ерсте Групацијата, водечки кредитодавател во централна и источна Европа, ја заврши 2020 година која ја обележа и коронавирусот со добар оперативен резултат од 2,9 милијарди евра (-1,3% во однос на претходната година). Оваа Групација, чии акции се истакнати на берза, издвои резервации за ризик во вредност од 1,3 милијарди евра за потенцијални загуби во иднина поради намален платежен капацитет предизвикан од пандемијата. Како последица на оваа мерка, нето приходот забележа пад од 46,7% на 783 милиони евра. Кредитите на клиентите од друга страна, забележаа раст од 3,6% на 166,1 милијарди евра, а вкупните депозити на клиентите забележаа пораст од 9,9% на 191,1 милијарди евра.  (more…)

Продолжи со читањеПопуларно