Connect with us

Странски банки

Сбербанк втора година по ред најиновативна банка во Централна и Источна Европа

Објавено

на

Втора година по ред, „Сбербанк” е прогласена за најиновативна банка во Централна и Источна Европа, според специјализираниот магазин „Global Finance”. Персонализираното корисничко искуство на банкоматите на „Сбербанк” засновано на вештачка интелигенција (АИ), исто така, доби посебно признание.

„Сбербанк” беше признаена како најиновативна банка откако воведе 16 високо-технолошки проекти за граѓани и корпоративни клиенти кои беа имплементирани во филијалите на банката и вклучуваат:

 • Персонализирано корисничко искуство на банкомати на Сбербанк засновано на вештачка интелигенција (АИ);
 • Хибриден производ: прифаќање на платни трансакции преку деловни партнери;
 • Платформа за плаќање режиски трошоци (БРИС);
 • Персонализација на апликацијата „Sberbank Online” заснована врз вештачка интелигенција (АИ);
 • Емоционален дизајн на апликацијата „Sberbank Online”;
 • „Sberbank ID”: пријава со QR код или PUSH известувања за повеќе од 50 услуги што се дел од екосистемот на Сбербанк и нејзините партнери;
 • Претплата како модел на плаќање за партнерски услуги во рамките на апликацијата „Sberbank Business Online”;
 • „FinTech API” решение како платформа за директна интеграција на услугите на партнерите, плаќања на сметки и системи за наплата на клиенти со Банката;
 • Проширена палета на производи за деловно работење на финансиските пазари, како дел од апликацијата „Sberbank Business Online”;
 • Интелектуална рамка за работење со потенцијалните клиенти;
 • Алгоритмички нарачки во системот за е-трговија „Sberbank Markets”;
 • Интелигентна програма за комуникација (chatbot) во рамките на платформата за електронска трговија „Sberbank Markets”;
 • Сеопфатно решение за работење со големи количини пари;
 • Отворање на онлајн сметка за претприемачи;
 • Иновативни услуги во платниот систем за корпоративни клиенти.

Според Џозеф Гиарапут, издавач на познатото финансиско списание „Global Finance”, пред шест месеци правел истражување за тоа колку е важно да бидеш способен да се прилагодиш на промените, кога се појавија индикациите за бесконтактна иднина. Гиарапут е убеден дека новите начини на размислување ќе бидат клучни за развојот на успешните деловни модели.

„Се наоѓаме во време на растечка технолошка поврзаност и конекција, а за компаниите кои го следат овој тренд, работните места се зголемуваат. Меѓу најголемите технолошки компании во светот, нема ниту една традиционална компанија или компанија која се занимава исклучиво со производство на стоки. Технологијата може да се примени насекаде и она се, буквално се менува. „Сбербанк” воведе многу иновативни решенија на пазарот, кои се обидуваат да ги предвидат очекувањата на клиентите и да ги обезбедат најдобрите услуги“, изјави Херман Греф, претседател на Управниот одбор (извршен директор) и претседател на Извршниот одбор на „Сбербанк”.

Наградите за најдобрите иноватори се доделуваат по осми пат на компаниите кои успешно наоѓаат нови начини на развој и кои дизајнираат уникатни банкарски производи. Жирито на финансиското списание „Global Finance” избра иновативни финансиски компании од Африка, азиско-пацифичкиот регион, Централна и Источна Европа, Јужна Америка, Блискиот исток, Северна Америка и Западна Европа.

Останато

Бундесбанк: Германското стопанство зимава ќе влезе во рецесија

Објавено

на

Германското стопанство ќе западне во рецесија во зимската половина од годината, по неочекуваното зголемување на активноста во летниот квартал, предупреди Централната банка. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Избрани финалистите на НЛБ Групацијата во проектот #РамкаЗаПомош

Објавено

на

Ако можеме да судиме според ентузијазмот, идеите и иновативноста на компаниите кои годинава учествуваа во проектот #РамказаПомош на НЛБ Групацијата, нема од што да се плашиме кога станува збор за одржливата иднина. Во проектот учествуваа дури 300 компании од шест пазари, со кои главната банкарска групација во Југоисточна Европа бараше одржливи решенија за предизвиците на иднината. Жирито избра 10 финалисти од секој пазар, кои меѓу другото се натпреваруваат и за спонзорски финансиски средства со кои ќе можат да ги реализираат своите идеи. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарски банкарски гигант ќе и плати на Франција 238 милиони евра за да избегне тужба

Објавено

на

Швајцарскиот банкарски гигант “Credit Suisse” се согласи да плати 238 милиони евра на Франција за да избегне кривично гонење за измама, соопшти надлежниот суд во Париз. (more…)

Продолжи со читање

Популарно