Connect with us

Колумни

Сајбер криминалците имаат генијални методи за перење на пари

Објавено

на

Банките се повеќе стануваат свесни за важноста на сајбер безбедноста и борбата за спречување перење пари. Овие две работи многу често се комбинираат од страна на криминалците со цел да остварат незаконски придобивки по цена на финансиските институции. Сето ова станува огромен проблем не само поради украдените пари и нелегалните трансфери, туку и по цена на глобалните економии.

По дефиниција, перењето пари е процес на маскирање на приносите од криминал со негово интегрирање во легитимниот финансиски систем. Криминалците го прават тоа затоа што трошењето недозволени пари може да привлече несакано внимание и тешко е да се објасни од каде потекнуваат средствата. Затоа на сајбер криминалците не им требаше многу време за да застанат на лентата за криптовалути. Прво тоа беше биткоин меѓутоа сега тие се движат кон понови и помалку познати виртуелни валути кои не се толку експонирани и со кои полесно се манипулира. Со користење на комбинација на нови пазари за криптовалути и peer-to-peer (P2P), сајбер-криминалците перат до околу 200 милијарди американски долари нелегални добивки годишно, Согласно одредени академски студии овој број претставува околу 8% до 10% од вкупната нелегална добивка исплатена на глобално ниво. Овие трансакции не бараат луѓето да ги користат нивните вистински имиња, за да можат да купуваат и продаваат валути од неидентификувани адреси.

Современата е-трговија е друга цел за компјутерските криминалци. Тие создаваат шеми за перење пари кои користат легитимни веб-страници како процесори за плаќање. Прво, тие прават нелегални набавки преку Интернет и ги наведуваат како легални трансакции на нивните банкарски извештаи. Следно, “валканите” пари се движат директно до трговците преку Интернет, кои ги канализираат преку други легитимни екосистеми за плаќање.

Во други случаи, се создаваат лажни страници за е-трговија кои изгледаат како вистински, но всушност не продаваат ништо. Тие едноставно се продавници за перење пари на Интернет, што е всушност пред се за нелегална активност.

Искористување на системите за плаќање со името на брендот

Некои од најголемите страни на Интернет сега се експлоатираат од “перачите” на компјутерски криминал, благодарение на нивните системи за плаќање преку Интернет, леснотијата на користење и огромното глобално прифаќање. Ова овозможува да се остане под радарот меѓу илјадници други корисници. P2P пазарите, како Uber и Airbnb, исто така беа експлоатирани од криминалци кои сакаат да “перат” валкани пари, криејќи ја нивната активност меѓу илјадници легитимни трансакции. Криминалците резервирале лажни престојувалишта на „Airbnb“ за да перат валкани пари. Тие користеле кредитни картички и трансфери на пари од “mule” сметки за да резервираат и плаќаат соби преку оваа платформа peer-to-peer. Сето ова се спроведува преку Интернет и е многу ефикасен начин да се претворат незаконските приноси во легитимна заработка. Плус, има дополнителна предност со тоа што може многу од овие плаќања да се пренесат преку границите.

Системите за дигитално плаќање се користат за да се скрие патеката на парите

Сокриената колекција на податоци на Интернет-форумите и интервјуата со експерти и сајбер-криминалци укажуваат дека околу 10% од компјутерските криминалци користат PayPal за перење пари. Уште 35 проценти користат други системи за дигитално плаќање, вклучувајќи ги Skrill, Dwoll, Zoom и мобилните платежни системи како M-Pesa. Методите како „микро перење“, каде што илјадници мали електронски плаќања се вршат преку платформи како PayPal, се сè почести и потешки за откривање. Друга вообичаена техника е да се користат мрежни трансакции – преку веб-страници како eBay – за да се олесни перењето.

Зголемената употреба на дигиталните системи за плаќање од страна на компјутерските криминалци создава значителни проблеми за глобалниот финансиски систем. Приходите што претходно би се движеле во докажани и добро воспоставени банкарски системи и може да се следат, сега се надвор од неговата надлежност. Системите за дигитално плаќање се најефикасни кога се комбинираат со други дигитални ресурси, како виртуелни валути и банкарство преку Интернет. Ова ја крие трагата на парите и гo збунува спроведувањето на законот и финансиските регулатори.

Перењето пари продолжува да претставува сложено прашање, а технологијата ја зголемува сложеноста на овој предизвик. Зошто? Бидејќи перењето пари често започнува со мали суми на долари што патуваат неоткриени пред да бидат пренесени низ целиот свет во големи количини. Вклучува комплицирана мрежа на компании, поединци, занаети, порамнувања и плаќања организирани од навидум обични лица кои тешко можат да се идентификуваат како перачи на пари.

Христијан Блажовски – специјалист за спречување перење пари

Колумни

Што се даночни раеви и како големите корпорации ги користат?

Објавено

на

Даночните приходи ја одржуваат цивилизацијата во живот. Но, не сите даночни обврзници играат според истиот пакет на правила. Со помош на адвокати, сметководители и разни професионалци, богатите и добро поврзани лица избегнуваат да плаќаат трилиони долари данок. Останатите ја покриваме разликата – вложувајќи ги нашите пари за изградба на патишта, училишта итн. Даночните раеви го овозможуваат сето тоа. Според некои проценки, околу 10 проценти од вкупното производство на сите економии во светот е сместено во офшор финансиски центри, кои ги држат “школки” компании кои постојат само на хартија. Трошоците за државите, во загубен приход, се проценува дека надминуваат 800 милијарди долари годишно. (more…)

Продолжи со читање

Колумни

Користење на технологијата за напредок

Објавено

на

Технологијата оди со огромни чекори напред. Постојано знаеме да кажеме или прочитаме дека истата ќе ни ги земе работните места. Да, вистина е технологијата можеби ќе замени голем дел од нашата физичкa работа, но тоа во иднина ќе ни овозможи да се фокусираме на работи кои што не можат да се автоматизираат. Тоа е начинот на размислување и визијата која што мора да не води напред. Ако немаме визија и ако не започнеме да вложуваме во себе промените ќе не водат нас, наместо ние да ги водиме нив. Затоа влогот во себе е влог во иднината. Доколку сакаме спремни да ја дочекаме иднината мораме да се посветиме на учење, а не само на генерално подобрување во одредени области. (more…)

Продолжи со читање

Колумни

Фискален стимул за заздравување, забрзан економски раст и фискална консолидација

Објавено

на

Минатата недела се одржа првата заедничка научна конференција на Министерството за финансии и Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ). (more…)

Продолжи со читањеПопуларно