Connect with us

Останато

Сајбер безбедноста е приоритет во дигиталната инфраструктура, велат експертите за инвестиции

Објавено

на

Сајбер безбедноста е главниот составен блок потребен во дигиталната инфраструктура во следните неколку години, се вели во новото истражување на еден од сестринските магазини на „Capacity”.

„IJGlobal”, објавен од истата компанија како „Capacity”, во својот нов извештај за дигиталната инфраструктура (DI) истакнува дека додека 65,3 проценти од испитаниците сметаат дека намалувањето на трошоците е главната придобивка од DI, а 61,1 проценти дека втората главна придобивка е отпорноста, дури 70 проценти се грижат за сајбер безбедноста.

Извештајот од 36 страници, објавен оваа недела, гледа „брз развој во секторот, бидејќи пазарот брзо се развива и учесниците стануваат сè покомфорни со него како класа на имот“.

Извештајот доби меѓународни одговори од речиси 200 професионалци во инфраструктурата и енергетската индустрија, кои се вклучени во испорака, финансирање, позајмување или советување за трансакции во дигиталната инфраструктура. „IJGlobal” очекува овој тренд да продолжи и во следните години со соодветно зголемување на пазарната активност.

Извештајот ги наведува САД, Сингапур, Данска, Шведска и Хонг Конг како први пет земји во конкурентноста на дигиталната инфраструктура, по што следуваат Швајцарија, Холандија, Јужна Кореја, Норвешка и Финска. Анкетата опфаќаше знаење, технологија и идна подготвеност.

Главните предизвици за дигиталната инфраструктура, извештајот ги гледа во владините и регулаторните политики, по што следува недоволната техничка експертиза.

Во извештајот се забележува дека најголемата европска економија Германија е „пример за земја која ја комбинира владината инерција со тесниот пазар на дигитални вештини“.

„IJGlobal”посочува дека Германија „претрпела значајна загуба во конкурентноста во последните три години“ и додава: „Во 2016 година, германското министерство надлежно за инфраструктура и дигитална инфраструктура објави 14-годишна програма за инфраструктурни инвестиции од 265 милијарди евра во традиционалната инфраструктура, вклучувајќи патишта, железници и пловни патишта. Меѓутоа, во програмата никаде не беше спомената дигиталната инфраструктура“.

Во извештајот се истакнува дека 56 проценти од анкетираните велат дека патиштата и железницата најмногу ќе бидат надминати од дигиталната инфраструктура.

Останато

Растат онлајн купувањата од странство кон домашните е-трговци!

Објавено

на

Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ ги анализираше објавените податоци од Народната Банка на Република Северна Мкаедонија, кои се однесуваат на број и вредност на реализирани е-трансакции со странски платежни картички кон домашни е-трговци со цел да даде слика каде најчесто имателите на картички од странство купувале онлајн во Македонија во текот на 2021 година. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Бесими: Ребаланс за заздравување на економијата и поддршка на граѓаните и стопанството

Објавено

на

Нови дополнителни 76 милиони евра за мерки за заштита на стандарот на граѓаните и поддршка на стопанството се обезбедуваат со ребалансот на Буџетот, како средства за заштита или резерва и во случај на потреба ќе влезат во нов пакет мерки. Се обезбедуваат и дополнителни 52 милиони евра за субвенции за земјоделците, информираше денеска министерот за финансии Фатмир Бесими. (more…)

Продолжи со читање

Останато

ММФ: Украина може да ја избегне хиперинфлацијата, најважен е тајмингот на помошта

Објавено

на

Директорката на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева, денеска изјави дека „станува пооптимистична” дека договорот меѓу седумте најголеми светски економии од Г7 за обезбедување нови буџетски средства за Украина ќе и помогне на земјата да избегне хиперинфлација. (more…)

Продолжи со читање


Популарно