Connect with us

Платежни картички

САД започнаа истрага против Виза за монопол на пазарот на дебитни картички

Објавено

на

Министерството за правда на САД започна истрага дали компанијата „Visa” го прекршила законот за монопол на пазарот на дебитни картички.

Министерството собира информации за тоа дали „Visa”, која е сопственик на најголемата мрежа на картички во САД, ги ограничила трансакциите на трговците во други платежни системи, кои честопати се поевтини.

Како што пренесува „Wallstreet Journal“, ревизорите се заинтересирани дали политиката што ја спроведува корпорацијата е начин да се одржи доминантна позиција на пазарот во кршење на законот. Тие проверуваат дали банките добиле какви било упатства во врска со ограничувањето на работењето на помалите платни системи. Според сегашниот закон, бизнисмените треба да имаат можност да избираат помеѓу два неповрзани платни системи.

Весникот нагласува дека веќе неколку години бизнисмените се жалат дека многу често не можат да прават трансфери со „Visa” или „Mastercard” на мали системи за плаќање, поради што треба да плаќаат повисоки такси отколку што нудат малите платни системи.

Ревизијата ја нагласува важната улога на таканаречените мрежни трошоци, кои се невидливи за потрошувачите, но се профитабилни за компаниите со картички и носат дополнителен финансиски товар за трговците, кои честопати им префрлаат такси на клиентите во форма на повисоки цени.

Инспекцијата се спроведува затоа што органите на Министерството за правда во администрациите се фокусираа на контролата врз активностите на дигиталниот пазар, вклучително и во финансискиот сектор, и истрагата на деловните практики на доминантните компании.

Платежни картички

Запознајте се со картичката што ќе посакате да ја имате во вашиот паричник

Објавено

на

За оние кои сакаат да обезбедат поголема куповна моќ, Visa Gold кредитната картичка на Халкбанк е идеален избор. Со кредитен лимит до 600.000мкд, во зависност од кредитната способност и кредитната историја на клиентот, оваа картичка овозможува полесно покривање на сите трошоци – за пазарување, патување, забава и друго. Но таа нуди и низа други поволности кои прават секој да посака да ја има во својот паричник. (more…)

Продолжи со читање

Платежни картички

Велигденски шопинг со поврат на средства и до 7% со American Express во Веро и Џамбо маркетите

Објавено

на

Силк Роуд Банка АД Скопје за корисниците на American Express картичките организира промотивна кампања по повод најголемиот христијански празник Велигден со поврат на средства и до 7% со направени трансакции со картичките.

(more…)

Продолжи со читање

Платежни картички

Златни можности со златна картичка на Халкбанк

Објавено

на

Поседувањето и користењето кредитна картичка е огромна предност која со себе носи многу можности и привилегии кои, доколку правилно ги користите, можат значително да ви го поедностават секојдневието. (more…)

Продолжи со читање


Популарно