Connect with us

Осигурување

САВА Осигурување лансираше нов иновативен производ на македонскиот пазар

Објавено

на

Компаниите отсега ќе може да ги осигуруваат побарувањата со што ќе се заштитат од ризикот на ненавремено плаќање. Новиот производ што го лансираше Сава осигурување а.д. Скопје, а на пазарот ќе се нуди од почетокот на ноември ќе биде од голема важност пред се за малите компании кои немаат доволна ликвидност и секој застој на паричниот обрт може да го загрози нивното функционирање.

Од Сава осигурување велат дека за овој нов производ има голем интерес кај компаниите и дека ваквиот тип на осигурување ќе претставува додадена вредност за компаниите.

“Самите побарувања кои претходно не биле осигурени, доведувале до несакани ефекти кај нашите клиенти. Кај нас нема тренд да се осигуруваат самите побарувања, туку се осигуруваат само средства, автомобили, згради и залихи. Со ова, за првпат кешот што треба да се очекува од идните приливи ќе биде осигуран. Во нашата држава имаме традиција на задоцнето плаќање кое е намерно или ненамерно и во овој случај целта ни е да се намали тој момент. Едноставно ризикот околу самата наплата на побарувањата да го преземе ние, а со самото тоа компаниите да бидат поинтересни за банкит, односно компаниите кои имаат ваков продукт, би добиле подобри кредитни услови од самите банки”, вели генералниот директор на Сава Осигурување, Сашо Дракуловски.

Осигурувањето на побарувањата се однесува за побарувањата меѓу фирмите и важи и за домашниот и за странскиот пазар. Препорачлив е за компаниите кои на своите купувачи им нудат подолги рокови на плаќање или одложено плаќање, за оние кои имаат ограничени интерни можности за наплата, како и за оние на кои работењето им е поврзано со само неколку поголеми купувачи.

Присуството на Сава осигурување на македонскиот пазар на осигурување е веќе 25 години и компанијата секогаш се стреми да ги следи светските трендови и иновации во осигурувањето. Со овој нов производ Сава осигурување во соработка со специјализираната осигурителна компанија Кофас ПКЗ, на клиентите им нуди единствена можност да добијат понуда специјално изработена и прилагодена на локалните барања и пракси, со светски потврден квалитет.

Во Словенија, околу 30 проценти од правните субјекти веќе користат ваков тип на осигурување.

“Во сегментот на правни субјекти, проценуваме дека околу 30 проценти од фирмите имаат ваков тип на осигурување”, вели Сергеј Симонити, претседател на управата на Кофас ПКЗ, која е единственото осигурување во Словенија кое е специјализирано за осигурување на побарувањата.

Ваквиот тип на осигурувањето компаниите може да го направат пред да склучат договори со купувачите.

Предности за компаниите при осигурување на побарувањата се:

  • Заштита од финансиска штета,
  • Остварување на целите за управување со ризикот,
  • Подобрување на кредитната способност,
  • Зголемување на приходите и профитабилноста,
  • Контрола на трошоците за наплата,
  • Подобрување на рејтингот.

Со осигурувањето на побарувањата, компаниите имаат покритие за следниве осигурани ризици:

  • Продолжено доцнење со плаќање
  • Несолветност на купувачот

Реазлизацијата на овие ризици може да ја загрозат ликвидноста, па дури и работење на компаниите. Со осигурување на побарувањата покрај надоместокот за ненаплатените побарувања, обезбедено е и покритие на трошоците за наплата и судските трошоци.

Осигурување

Македонски експерти ќе бидат дел од глобалниот настан насловен како „Иднината на осигурувањето во Европа“

Објавено

на

Во организација на водечката меѓународна новинарска агенција „Reuters” се организира Глобален настан насловен како „Иднината на осигурувањето во Европа“. Настанот е виртуелен и ќе биде одржан на 24-ти и 25-ти ноември. (more…)

Продолжи со читање

Осигурување

Уника укинува 600 работни места до крајот на 2022 година

Објавено

на

Осигурителната група „Уника” планира да укине околу 600 работни места до 2022 година, претежно во Австрија и да затвори една третина од филијалите во матичната земја, соопшти австриската осигурителна компанија. (more…)

Продолжи со читање

Осигурување

Халк Осигурување со долготрајна стратегија за подигнување на свеста за грижата на машкото здравје

Објавено

на

Разговорот за машкото здравје често се занемарува во дискусиите за јавно здравје. Сепак, негрижата за здравјето на мажите може да им предизвика значителна болка и страв при првата посета во медицинска установа. Занемарувањето на здравјето на мажите не само што е неефикасно туку и носи намалување на квалитетот на животот, предизвикува страдања, па доведува и до предвремени смртни случаи. Најновите истражувања на фондацијата за рак на простата (www.pcf.org) велат дека кај едно од девет лица ќе биде дијагностицирано рак на простата.  (more…)

Продолжи со читање

Популарно