Connect with us

Форекс

Руски економист предупредува: Во егзотични валути не треба да се вложува!

Објавено

на

Најслабите средства во кои секако не треба да инвестирате се таканаречените егзотични валути, изјави за агенцијата „Prime“ инвестицискиот стратег на „BKC World of investments“, Александар Бахтин.

Оваа валутна класа не се препорачува за купување, освен кога планирате патување во земји како Иран, Венецуела, Авганистан. Валутите на овие земји се несигурни и непрофитабилни средства поради економски и политички проблеми, објасни економистот Бахтин.

Сомнителна валута е и турската лира. Само од почетокот на 2021 година изгуби 40 проценти од својата вредност. Поради многу ниската ликвидност, купувањето на вакви валути е придружено со високи трошоци за провизија. Ова го прави нивното купување уште побесмислено.

„Инвеститорот треба да формира девизна позиција во однос на доларот и еврото, но најдобро е да не се чуваат пари, туку да се инвестираат во финансиски инструменти“, објасни Бахтин. Овие инструменти можат да бидат, на пример, хартии од вредност, берзански фондови и слично.

Форекс

Порасна цената на нафтата поради намалена понуда

Објавено

на

Цените на нафтата се искачија до 86 долари на меѓународните пазари поттикнати од ограничувањата на понудата и послабиот долар што ја засени можната нова аукција на нафта од стратешките резерви на Кина на почетокот на февруари. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Цената на златото со благ раст поради монетарната политика на ФЕД

Објавено

на

Цената на златото утрово благо порасна поради очекувањата дека ФЕД нема нагло да ја заостри монетарната политика и покрај високата инфлација, покажуваат податоците за трговијата. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Кои банкарски акции забележаа висок пораст на вредноста во месец декември?

Објавено

на

Македонската берза го објави месечниот статистички билтен за месец декември 2021 година. (more…)

Продолжи со читање

Популарно