Connect with us

Криптовалути

Руски агенти стојат зад грабежот на векот на криптовалути?

Објавено

на

Големиот крах на крипто-берзата BTC-E и подоцна позната како Wex од пирамидална измама сега добива сосема нова димензија по истражувањето кое го направи BBC Russia. Според нивната истрага постои голема можност грабежот на криптовалути во вредност од 450 милиони долари да бил извршен од страна на агенти на руската безбедносна и разузнавачка служба ФСБ.

Наводно, Александар Билјученко, еден од основачите на Wex берзата бил држен неколку дена од страна на руски тајни агенти во хотел во Москва. Тие од него побарале пристап до клучевите до крипто-сметките на корисниците на берзата, со што можеле да пристапат до сметките на кои имало 30 илјади биткоини и 700 илјади лајткоини.

Од страна на руското МВР и од ФСБ службата засега немаат официјален коментар на наводите на BBC Russia за што ќе бидат потребни дополнителни проверки. Службените лица велат дека посочените агенти на руската служба постои можност да делувале самостојно без официјална наредба и ја искористиле својата положба за да ги извлечат огромните средства од сметките на Wex берзата.

Исто така, е наведено дека во игра е и обид за бегање од одговорност од страна на Билјученко со изговор дека бил ставен под принуда да ги додели приватните клучеви за крипто-сметките, а всушност дека тој ги измамил корисниците.

Wex берзата беше затворена во јули 2018 година откако американското правосудство поднесе барање за поведување истрага под сомнежи дека овој пазар на криптовалути се користел како параван за перење пари на криминалци, а не за зголемување на вредноста на измамените инвеститори.

Билјученко во 2018 бил приведен од руските органи и бил испрашуван за неговата улога во скандалот со Wex берзата, а сега е ставен во програма за заштита на сведоци.

Криптовалути

Централните банки ги испитуваат ефектите од можно воведување на дигитални валути

Објавено

на

Најголемите светски централни банки се здружија со цел да истражат дали е неопходно да се издадат криптовалути. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Како банкарската крипто револуција ќе дојде од Швајцарија?

Објавено

на

Швајцарија која важи за една од најдобрите држави за чување и управување со личното богатство се повеќе ќе се насочува кон употреба на криптовалута како нов и модерен начин за задржување на приватноста на корисникот.

Водејќи се од таа помисла новата банка SEBA Bank AG до седиште во Цирих и глобални лиценци ги истакна своите амбиции за употреба на криптовалутите.

Една од главните услуги на SEBA Bank AG е издавањето на дебитна картичка која благодарение на напреден софтвер може да прави плаќања и во традиционални валути и во модерни како биткоин и инстантно да ја направи конверзијата.

Со истата картичка на SEBA покрај мобилни плаќања и трансфери може да се прават трансакции за тргување на повеќе криптоберзи на кои се менуваат вредностите на различни финансиски продукти и криптодеривати.

Визијата на основачот Гидо Булер ја споделуваат и голем број на ангел инвеститори бидејќи досега неговата банка има собрано 100 милиони франци финансирање за само 2 месеци.

Швајцарија се повеќе развива позитивна крипто клима. Falcon Group во изминатите три години веќе овозможува управување со биткоин средства за корисниците.

Швајцарскиот стартап Bitcoin Suisse  исто така аплицираше за глобална лиценца во Швајцарија со што ќе може да работи од комерцијално банкарство, до чување на валути и понуда на крипто услуги.

Предностите на крипто банките кои се во самиот зачеток е брзината на отворање на сметка, издавање на дебитна картичка и бројни бенефиции во делот на приватноста и ефикасноста во тргувањето со криптодеривати.

Според Булер овие предности се повеќе ќе ги привлекуваат инвеститорите кои сакаат да го избегнат физичкиот ризик од располагање со криптовалутите, нивно чување и управување.

Визијата на швајцарските крипто банкари е нивните услуги да се пренесат и кон генералното население со поголемата употреба на криптовалутите, наместо како сега на помала група на инвеститори и иноватори.

Продолжи со читање

Криптовалути

Биткоинот е непроценлив како валута

Објавено

на

Вреднувањето на биткоинот дека претставува криптовалута која е непроценлива е многу важен атрибут, особено во земји како Аргентина и други каде во моментов расте интересот за признавање и воведување на криптовалутите како платежно средство. (more…)

Продолжи со читање

Популарно