Connect with us

Странски банки

Руските банки трупале злато во 2016

Објавено

на

Руските банки минатата година ги зголемиле залихите со злато во своите трезори за 2,16 пати.

Златните резерви најмногу ги зголемила “VTB Bank” за 2,4 пати на 45,5 тони. На второ место е “Sberbank” која ги зголемила залихите на злато за 2,4 пати на 15,3 тони. На трето место доаѓа и “FC Bank” која ја зголемила количината на злато во трезорот за 1,9 пати на 5,1 тони.

 

Аналитичарите велат дека основната причина за зголемениот интерес на руските банки за златото се санкциите кои Западот ги воведе во Русија. Банките, посебно државата, се плашат од одземање на имотот во странство во случај на продолжување на санкциите и затоа повеќе сакаат да вложуваат во злато.

 

Трендот на зголемување на златните резерви го следи и Централната банка на Русија која ги зголемила своите резерви со злато за 14,1% на 199,1 тони.

Странски банки

ЕЦБ: Не се очекува стагфлација во еврозоната

Објавено

на

Европска централна банка (ЕЦБ) соопшти дека малку е веројатно да има стагфлација во еврозоната. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Дојче банк укинува готовина на шалтерите!?

Објавено

на

Во повеќето филијали на германскиот банкарски гигант „Deutsche bank”, готовината веќе нема да биде достапна на шалтерите. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка предупредува дека економската криза може да се влоши

Објавено

на

Светската банка во својот извештај „Глобални економски перспективи” отворено предупредува дека остриот економски пад ќе биде норма за многу земји, бидејќи проекциите за глобалниот економски раст се намалени. (more…)

Продолжи со читање


Популарно