Connect with us

Странски банки

Руската централна банка ја намали референтната каматна стапка

Објавено

на

Централната банка на Русија ја намали референтната каматна стапка за 0,5 проценти поени, од 9,75% на 9,25%.

Во соопштението на банката стои дека таа се одлучила да ја намали референтната камата на 9,25% годишно, имајќи во предвид дека инфлацијата се движи кон целта, дека инфлаторните очекувања продолжуваат да паѓаат и дека економската активност закрепнува. 

 

Од централната банка на Русија велат дека целната стапка на инфлација од 4% ќе биде остварена пред крајот на 2017 година и ќе се задржи околу тоа ниво и во 2018 и 2019 година со оглед на умерено строгата монетарна политика.

Странски банки

ЕЦБ: Не се очекува стагфлација во еврозоната

Објавено

на

Европска централна банка (ЕЦБ) соопшти дека малку е веројатно да има стагфлација во еврозоната. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Дојче банк укинува готовина на шалтерите!?

Објавено

на

Во повеќето филијали на германскиот банкарски гигант „Deutsche bank”, готовината веќе нема да биде достапна на шалтерите. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка предупредува дека економската криза може да се влоши

Објавено

на

Светската банка во својот извештај „Глобални економски перспективи” отворено предупредува дека остриот економски пад ќе биде норма за многу земји, бидејќи проекциите за глобалниот економски раст се намалени. (more…)

Продолжи со читање


Популарно

Странски банки

Руската централна банка ја намали референтната каматна стапка

Објавено

на

Централната банка на Русија ја намали референтната каматна стапка за прв пат од септември и најави дополнително намалување на каматите со зајакнувањето на економијата.

Од банката соопштија дека намалувањето е како резултат на тоа што инфлацијата успорува побрзо отколу што се очекувало, а таа се очекува оваа година да достигне 4%.

 

Намалувањето на каматните стапки на 9,75% од 10% следеше по редовното заседание за монетарната политика, пренесе агенцијата Франс прес потсетувајќи дека во септември каматата била намалена за пола процентни поени на 10%.

 

“Намалувањето на каматата доаѓа бидејќи успорената инфлација ги надминува прогнозите, инфлаторните очекувања продолжуваат да паѓаат, а економската активност се подобрува”, стои во соопштението на централната банка. 

 

Успорувањето на инфлацијата е како последица на јакнењето на рубљата кое се должи на повисока цена на нафтата отколку што се очекувало, инвестирање на странските вложувачи во руски акции и падот на премијата на ризик на државните обврзници.

 

Централната банка на Русија предвидува раст на БДП во Русија од 1% до 1,5% и пад на цената на нафтата на 40 долари по барел до крајот на 2017 година.

Странски банки

ЕЦБ: Не се очекува стагфлација во еврозоната

Објавено

на

Европска централна банка (ЕЦБ) соопшти дека малку е веројатно да има стагфлација во еврозоната. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Дојче банк укинува готовина на шалтерите!?

Објавено

на

Во повеќето филијали на германскиот банкарски гигант „Deutsche bank”, готовината веќе нема да биде достапна на шалтерите. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка предупредува дека економската криза може да се влоши

Објавено

на

Светската банка во својот извештај „Глобални економски перспективи” отворено предупредува дека остриот економски пад ќе биде норма за многу земји, бидејќи проекциите за глобалниот економски раст се намалени. (more…)

Продолжи со читање

Популарно